Jag har gjort en plastikoperation och det var ett av mina bästa beslut någonsin!

Det har talats mycket om plastikoperationer på sistone. På Yle Arenan finns som bäst flera dokumentärer som behandlar ämnet ur mer eller mindre samma synvinkel. Jag har sett dem alla, de är välgjorda, viktiga och belysande.

Ändå blev jag provocerad

Alla dokumentärerna lyfter fram plastikoperationer som någonting negativt. En desperat handling som den moderna människan tar till i hopp om att hokuspokus bli en Kardashian. Att utseendehetsen har gått för långt. Att det är vansinnigt att “lägga sig under kniven” med tanke på riskerna.

Och visst, jag är benägen att hålla med när jag i dokumentärerna ser söta unga människor som obekymrat reser iväg till Turkiet för att få enorma skinkor eller byta ut fullt fungerande tänder mot porslins-diton.

Men ingen av dokumentärerna lyfter fram att plastikoperationer också kan vara någonting bra

Att också vuxna och förståndiga människor efter moget övervägande kan vilja genomföra en kosmetisk operation, det nämns ingenstans.

Jag är helt klart påverkad av omvärldens syn på plastikoperationer som någonting skämmig och löjligt, därför har jag inte heller tidigare pratat om den operation jag gjorde i januari. Inte för att jag skäms direkt, utan för att jag inte riktigt orkat hantera eventuella reaktioner.

Varför inte bara vara nöjd som du är?

Herregud, det är ju naturligt att åldras?!

Vad är du för en förebild för dina tonårsdöttrar om du gör så här?

Nu ska jag förklara hur jag resonerade och hur det hela gick till

Jag har fött tre barn och gick upp ordentligt i vikt under varje graviditet. I synnerhet den sista, jag såg ut som att jag svalt en pilatesboll. Efter varje graviditet har jag haft ynnesten att återhämta mig bra, magmusklerna har snällt dragit sig samman och jag har varit stark och på benen igen så gott som bums.

November 2018. Obekvämt.


Men efter den tredje graviditeten gav min mage upp. Oavsett hur mycket jag tränade och begränsade kosten var magen kvar. Ibland gjorde det till och med ont, kläderna skavde mot all överlopps hud och jag fick utslag.

Kroppen ska få förändras. Det är enfaldigt att sträva efter att se ut som man gjorde som 25-åring livet ut. Smalare människor är inte automatiskt lyckligare. Jag vet allt detta, att jag borde ha accepterat min nya kropp och älskat magen så som den blivit på grund av att jag skapat tre underbara ungar.

Men det klarade jag inte av. Varje gång jag såg mig i spegeln såg jag bara magen. Jag var inte ledsen direkt, mest irriterad. Så jag tränade lite till, åt ännu mindre, anlitade en PT, deltog i en gymgrupp, såg hur den ena kroppsdelen efter den andra förändrades medan magen envist bestod.

Så gjorde jag det bara. Jag bokade in en konsultation hos en plastikkirurg.

Jag var säker på två saker: skulle det bli en operation skulle den ske i Finland och om jag inte gillade kirurgen från första stund skulle hen inte få operera mig.

Jag kanske nog tur, för jag fick genast ett stort förtroende för Elena på Pihlajalinna i Tölö (vars meriter jag givetvis kollat upp på förhand). Jag hade sett framför mig ett skräckscenario där jag blygt tar av mig kläderna och kirurgen utropar “Jösses du kom minsann i sista minuten, vilket sällan skådat överflöd av fläbb!” Men så gick det inte till. Istället sa Elena “Kan du beskriva vad din vision är så ska jag förklara vilka alternativ du har”.

Jag förklarade att jag inte var ute efter en drastisk förändring, ingen platt tvättbräda till mage, ingen Kardashian-kropp. Jag ville ju bara se ut som mig själv för cirka fem år sedan.

Elena gick igenom alternativen, det var dock noga att beslutet skulle fattas av mig. Jag kom fram till att en mini-bukplastik var det jag ville ha. Det innebär att man gör ett snitt nedanför naveln, gör en fettsugning i den nedre halvan av magen, tar bort överlopps hud och syr ihop igen.

Eftersom allt kändes bra och jag efter pandemin faktiskt hade några tusenlappar liggande på sparkontot bokade jag operationen! Tidigt en morgon i januari infann jag mig således på sjukhuset i Lillhoplax.

Jag fick byta om till sjukhuskläder, fick dropp och en sköterska intervjuade mig nogrannt för att dubbelkolla att jag var medveten om vad som skulle ske. Det kändes väldigt tryggt, vänligt och proffsigt.

Strax inför operationen.

Snart dök anestesiläkaren och Elena också upp, hon skissade på mig med en tusch. Det kändes lite absurt. Och sen var det redan dags att rullas in i operationssalen.

Operationen tog cirka två timmar, vips låg jag på uppvaket och var förvirrad. Jag hade lite ont, men inte orimligt. Än en gång kände jag mig så trygg och ompysslad, sköterskorna fanns i närheten hela tiden, jag fick en smörgås och värkmedicin och låg och dåsade i några timmar till. Sedan dök Elena upp och konstaterade att hon i detta skede var supernöjd med operationen, fast resultatet ju skulle gå att se först efter att svullnaden gått ner. De riktigt slutgiltiga resultatet framgår först något år senare.

Strax efter. Lite Lucy in the sky with diamonds-feeling.

Sen fick jag åka hem! Alltså samma dag, med vanlig värkmedicin, stödkorsett och instruktioner för hur såret skulle rengöras. Det var det!

Den första natten var lite jobbig, såret stramade och magen värkte, men det var inte värre än ordentlig muskelvärk och inte heller en otäck smärta på något sätt. Dagen efter ringde sjukhuset och kollade att jag var okej och det var jag. Jag åt en hel del värktabletter ännu den dagen, sedan gick det att trappa ner. På dag tre klarade jag mig utan,

Jag hade nog alltid haft för mig att plastikoperationer innebär att man är sängliggande och inpaketerad som en mumie i flera veckor, men så var det verkligen inte. Överlag blev jag häpen över hur enkelt och odramatiskt det hel var.

Resultatet då?

Redan samma kväll då jag tog av mig stödkorsetten gjorde mitt hjärta en frivolt. Visst, de såg ju ut som att en buss kört över mig, men där var den ju! Min gamla mage! Ingen getingmidja, ingen tvättbräda, bara den mage jag saknat.

Med tanke på att jag var gul och blå i en vecka var det otroligt att det inte gjorde speciellt ont!

Återhämtningen gick bra. Jag började röra på mig direkt efter operationen, men tog det förstås varsamt med all magträning den första månaden så att såret skulle få läka. Nu har det gått ett halvår och jag har absolut inga men efter operationen, förutom att ärret på magen förstås är väldigt synligt. Men det stör mig inte det minsta. Jag älskar min mage med ärr och allt.

För så här fånigt är det: operationen gav mig tillbaka mitt självförtroende

I dag blir jag glad när jag ser mig i spegeln och använder kanske till och med lite väl tighta kläder i skov av snygg-hybris. Nu när magen inte drar till sig min kritiska blick har jag börjat uppskatta hela min kropp på ett helt annat sätt. Som mina snygga starka axlar och trevligt fylliga rumpa.

Mitt förhållande till mat har också förändrats. Tidigare riktade jag så oerhört mycket skam mot min mage, hade jag ätit en fastlagsbulle mitt i veckan kändes det som att min mage fördubblades i omfång. Jag skammade mig själv och kände mig usel och odisciplinerad, vilket ju är totalt vrickat. En bulle för helvete, det ska man få äta! Tolv om så önskas.

Är det sunt att vara tvungen att låta någon sprätta upp ens mellangärde för att ens självförtroende ska återställas?

Det är det säkert inte, men vad är egentligen sunt? Att göra femhundra situps per dag? Att ständigt förneka sig den där fastlagsbullen som man är så sugen på? Att träna till Iron man för att man råkar vara 45 och mellanchef? Att enbart klä sig i lösa tunikor för att man inte vill att någon ska veta hur ens kropp ser ut? Jag tror vi alla håller på med underligheter gällande våra kroppar och utseenden då och då. Att titta snett på varandras beslut kommer att gör mera skada än nytta,

Hur var det med mina barn då? Jag diskuterade förstås saken med dem på förhand. De tyckte det hela lät ganska onödigt. Min äldsta dotter uttryckte en farhåga “tänk om du blir hooked på operationer och fortsätter tills du ser helt weird ut”. Jag lovade henne att försöka stå emot lockelsen.

Det var viktigt för mig att barnen skulle förstå varför jag ville göra operationen och vilka mina förhoppningar var. Att jag inte var ute efter perfektion och att jag är stolt över min duktiga kropp som tjänat mig väl, men att jag som vuxen människa ansåg mig ha rätt (och råd) att göra en sådan här sak. Och att jag gjorde operationen för min egen skull, inte för att vara mera attraktiv i någon annans ögon. Min man tycker det är sak samma hur min mage ser ut.

Det bjuder emot att dela denna, men fattar ju att alla vill se före och efter-bilden…

Jag är så glad att jag vågade göra operationen

Resultatet blev precis det jag önskat mig och jag har i detta nu inga planer på att operera någonting annat.

Jag håller helt med om att plastikoperationer kan vara djupt problemaiska, men min åsikt är att de också kan vara fantastiska. De kan hjälpa vanliga människor att få en snällare och mera kärleksfull relation till sina kroppar. Och det finns massvis av proffsiga och seriösa plastikkirurger som inte förtjänar att ens nämnas i samma sammanhang som de pengatörstande kvacksalvarna i Turkiet som flera av dokumentärerna lyfte fram.

Plastikoperationer är inte nödvändigtvis av ondo. Min operation har gjort att jag älskar hela min kropp på ett helt annat sätt än tidigare, inte bara magen. Framför allt funderar jag inte på min kropp speciellt mycket i dessa dagar, jag ser mig i spegeln, tänker “not bad” och funderar sedan på något helt annat.

Jag förra veckan i en klänning jag definitivt inte hade känt mig hemma i för ett halvår sedan.

Vill jag då obekymrat uppmuntra alla att rusa till kirurgen?

Nej. En operation innebär är alltid en risk. Den form av bukplastik som gjordes på mig är inte speciellt riskfylld, men ändå. Risken att du inte ska bli nöjd och rent av ånga dig efteråt finns ju alltid.

Jag tycker dock det är dags att slopa det kategoriska stigmat kring plastikoperationer. Inte alla som gör dylika är desillusionerade, filtervurmande och naiva hopetossor. Alla blir inte fartblinda Jocelyn Wildensteins. Diskussionen förtjänar mera bredd än så.

Men having said that, några ord till mina journalistkolleger: Jag väljer nu att skriva om detta här på min egen plattform, eventuellt kanske jag kommer att tala om saken i Norrena & Frantz också. Men jag har inget intresse av att ställa upp som pro-plastik-debattör eller Svenskfinlands svar på Ivana Trump. Så ring mig inte, jag kommer att tacka nej.

Min bättre begagnade höstgarderob

Jag har haft en ovanligt bra second hand-sommar!

Att snoka runt på loppisar och second hand-butiker har blivit min favorithobby. Det är sällan jag kommer hem tomhänt från en runda, för de gånger jag inte hittar någonting till mig själv brukar det finnas t-skjortor, jeans eller klänningar som någondera dottern kommer att gilla. Därmed går de också numera nästan enbart klädda i begagnade plagg, de stackars barnen.

Här följer mina bästa tips:

  1. Shoppa fel säsong! Mindre second hand-butiker brukar vara ganska noggranna med sitt sortiment och inte ta emot vinterplagg på sommaren och tvärtom, men på välgörenhets-, online- och självserviceloppis är det inte så noga. Så slå till på en vinterkappa i juni och en kaftan i januari om en sådan plötligt dyker upp. Det är när folk har semester som de hinner röja i skrubbarna och hastigt vill bli av med allt överlopps.

  2. Var realistisk med skavanker men avskräcks inte helt av dem. Märkesväskor och -skor går ofta att fixa, förutsatt att de inte är regelrätt trasiga eller helt utslitna. Jag har till exempel livat upp en Mulberry-weekendväska och ett par Fendi-pumps hos skickliga skomakare. Reparationen blev i båda fallet dyrare än själva inköpet, men summan blev ändå anspråkslös! Och så känns det fint att fynda, återanvända och understöda en hantverkare. Shoutout till Lippulaivan Suutari och Mansen Suutari, rekommenderar båda varmt!

  3. Ha en plan. När det gäller second hand måste beslut fattas snabbt. Kommer man tillbaka nästa dag kan ju någon annan ha farit iväg med skatten. Men för att inte komma hem med allt för många ”jag kanske ångrar mig om jag inte slår till”-impulsköp hjälper det att begränsa letandet. I sommar har jag letat efter sidenskjortor, basplagg och en trench. Skojiga festklänningar har fått hänga kvar, för sådana behöver jag verkligen inte.

  4. Min stora insikt för året: kolla in herravdelningen! Förgäves har jag letat efter oversize-skjortor på damavdelningen tills poletten trillade ner. Min sommaruniform har varit stora fladdriga herrskjortor i helsiden, säkert härstammande från Miami Vice-eran. Fedora-hattar för oss med stora huvuden lönar det sig också att spana efter.

  5. Är du storlek större? Skönt! Då är utbudet färdigt kurerat. Stackars alla i storlek 36, de måste ju bli helt överväldigade av att gå in på ett loppis och rymmas i allt.

Jag har fått ihop en hel höstgarderob med idel fynd!

Låt mig presentera!

Make it stand out

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

En Marella-tröjklänning i ull, viskos och kashmir. Strikt taget inte second hand, för den här hittade jag på Stockmanns outlet som finns undangömd i källaren. Jag skulle nog aldrig betala 219 euro för en tröja, men om jag får 80% rabatt är det ju en annan femma!

När jag ska handla långbyxor är inte Hugo Boss och Dolce & Gabbana mina go to-ställen precis. Men de oanvända Hugo Boss-fejkskinnbyxorna hittade jag på Tori för 40 euro (de hade kostat 140, prislappen satt kvar).

Vad ett par ullbyxor från Dolce & Gabbana kostar som nya vet jag inte, men sannolikt betydligt mera än de 70 euro som jag fick betala på Röda korset. Det här är ju ganska mycket för ett loppisköp, men de var exakt rätt storlek och kommer att vara i hård användning i höst och vinter, så det känns värt det!

Det här måste vara ett av mina bästa PPA-köp (Pris Per Användning) någonsin.

Paul&Shark herrskjortor kostar multum (sällan under 160 euro) som nya, och det förstår jag. Maken till behagligt material har jag aldrig upplevt.

Denna skjorta med uppkavlade ärmar och skorts och sport-behå till har varit min reseklädsel, strandklädsel, hemmaklädsel etc. I höst ska den paras ihop med byxorna på förra bilden och fortsätta vara i hårdanvändning. Den kostade strax under 20-lappen på Stockmanns Relove.

En av de dummaste grejerna man kan göra är ju att köpa för små kläder och tänka “äsch, sen när jag går ner några kilo kommer den här att vara toppen”.

Undantaget må vara UFF-ens tvåeurosdagar.

Simon Ellis är ett gammalt brittiskt skrädderi, som mig veterligen inte existerar längre. På brittiska loppisar går kreationerna ifrån 1960 - 1970-talet för rätt varierande belopp. De mera pråliga festkreationerna är ganska värdefulla.

Det här är dock en enkel, klassisk och välskärddad LBD. 2 euro kändes ju inte så farligt, om man säger så.

Och jag har faktsikt gått ner några sommarkilon nu, och den sitter fint! Yay!

Över till accessoar-avdelningen. Jag älskar som bekant Mulberryväskor! Jag är helt ointresserad av Chanel, Bottega Veneta och Chloe och sånt, men visa mig en bastant klassisk engelsk Bayswater eller Lily och snålvattnet börjar rinna.

Jag har sedan tidigare en svart Lily och den har varit i flitig användning. Så när årets royalty-utbetalning landade på kontot och jag kände mig lite som royalty själv kunde jag inte behärska mig när den här dök upp på Tori. Bara att svänga in hos en trevlig tjej i Pirkkala när vi skulle upp till Vasa i juli.

Kvitto, dustbag och hela köret ingick, vilket betyder att jag nog lätt kan sälja den vidare för mera än de 400 euro jag betalade. Om jag nu mot förmodan vill bli av med den.

De silvriga promenaskorna hittade jag på ett loppis i Zürich av alla ställen. Det var ett svindyrt loppis, fast det inte såg tjusigare ut än närmaste Fida var det Chanel- och Pradaväskor som trängdes i hyllorna. Och så dessa dojor, av märket Bench. De kostade ca 40 euro och var säkert den billigaste varan i hela affären. Men de är kul, oanvända och fasligt bekväma.

Pradas Rococo-solbrillor dök upp på Tori för 65 euro. Oanvända, den förra ägarinnan hade bara provat dem och insett att de var för stora, men på mitt breda tryne sitter de perfekt! Prada-solglasögon kostar flera hundra euro som nya, så det här var nog vad man kan kalla en god affär.

Och så är vi framme vid jackpotten. En Burberry heritage Kensington-trench, helt oanvänd, med samtliga lappar och markeringar kvar!

Killen som sålde den på Tori var noga att påpeka att han inte vågar garantera att kappan är äkta eftersom han hade fått den, inte köpt den. Därför begärde han också ynka 200 euro för denna skönhet som kostar nästan 2000 euro om man pallrar sig till Stockmann.

Och nog är den äkta alla gånger! Jag har snokat runt på så många Burberry-forum att jag lärt mig vad man ska spana efter. Hur är fodertyget mönsteranpassat, finns det insydda signum-lappar dolda i fickorna osv. Allt stämde.

Det är en herrmodell, vilket innebär att den är lite för trång över mina höfter fast den sitter perfekt över axlar och byst. Men det tror jag faktiskt kommer att gå att fixa enbart genom att flytta på knapparna med några centimeter!

Ett sjujäkla kap med andra ord! Jag kan ju anlita en skräddare för att göra alla de justeringar som behövs men ändå landa väldigt långt från 2000 euro!

Även om jag gjort goda affärer och fått mycket valuta för pengarna har ju denna garderob kostat mig en hel del. Men eftersom allting är basplagg och sådant jag vet att jag kommer att gilla länge känns det som väl investerade pengar.

Nu håller jag ögonen öppna efter ett par svarta knähöga stövlar som mina breda vader ryms i. Det är något av ett mission impossible, men jag spanar på.

En oversize svart ullblazer skulle jag inte heller tacka nej till. Kanske den hänger på Konttis herravdelning och behöver en runda via en skräddarna som kortar ner ärmarna? Vi får väl se!

Att ta steget ut i det okända

I början av sommaren fattade jag ett mycket besynnerligt beslut.

Jag minns att jag satt på en bänk utanför And Other Stories och ringde upp min chef Annika för att fråga henne “hur gör man egentligen om man vill säga upp sig?”

Men här måste jag backa bandet lite grann, för det var ju inte ett impulsivt beslut utan någonting som grott länge i mig.

Jag älskar att jobba med radio och journalistik, men jag älskar att skriva böcker ännu mera. Och nu hade jag kommit till ett skede i min karriär då jag var tvungen att välja.

Men enkelt är det ju inte

Även om mina böcker säljer bra med finlandssvenska mått mätt och till och med börjat spridas utomlands är det ju ingalunda så att pengarna väller in.

Att säga tack och ajöss till en trygg fast anställning med betald semester, pension och förmåner för att försöka klara sig helt ensam kändes otäckt och dumdristigt.

Jag har ansökt om otaliga arbetsstipendier de senaste åren, och fått nej efter nej. Samtidigt har både förläggare och läsare undrat om jag inte ska skriva mera snart?

Det hela kändes låst och ledsamt och jag måste erkänna att jag känt mig ganska vilsen.

Men så började saker falla på plats.

Hallonbacken ska bli film, och för filmrättigheterna får jag en klumpsumma, en lämplig buffert och trygghet den dag pengarna tryter.

Jag började lite smått höra mig för hur Yle skulle resonera om jag sade upp mig och blev frilans istället. Det visade sig att de gärna ville att jag fortsätter göra Relationspodden och Eurovisionsbevakningen ändå.

Till sist föreslog mitt förlag (S&S och finska systern Kustantamo S&S) att vi skulle skriva avtal på hela fem böcker, och att jag av det finska förlaget skulle få ett större förskott än tidigare, eftersom de vet att mina böcker kommer att sälja bra.

Jag räknade och funderade, babblade hysteriskt på med maken som höll på att drivas till vansinne.

Jag försöker ofta förlita mig på magkänslan, det gjorde jag nu också. Och magen sa: let’s do it!

Så från och med den 1 augusti är jag nu författare på heltid.

Friheten nästan golvar mig. Samtidigt finns ju några farhågor där.

Kommer det här att gå ihop? Tänk om jag fattat ett riktigt dumt beslut och kommer att ångra mig bittert? Tänk om jag blir helt låst och inte klarar av att skriva en endaste rad? Mina stackars barn, tänk om det är ute med oss?

Tänk om stipendiefonderna fortsätter att ge mig kalla handen? Då är jag verkligen illa ute, för förskotten, besparingarna och bufferten räcker inte hur länge som helst.

Men orosmomenten överröstas av en helt annan känsla.

Jag tror det kan vara lycka! Lycka över att få göra det jag gillar mest! Lycka över att en dröm har gått i uppfyllelse! Jag blev författare när jag blev stor.

Jag har gått på Vampyrbehandling!

Jag vet att det är många med alopecia som trillar in på min (numera ganska passiva) blogg, så nu tänkte jag skriva om en behandling jag genomgick i våras.

Oh yes, det handlar om PRP-behandling, även känd som vampyrmetoden.

Kardashians har testat. Och jag.

Jag har ju alopecia areata, vilket innebär att jag tidvis får kala fläckar i storleksklassen 1-eurosslant i hårbotten. De här fläckarna har jag vant mig vid, de kommer och går och har för det mesta dykt upp på platser där det är lätt att dölja dem genom att variera frisyr. Och om de inte går att dölja har jag struntat i det.

Men i vintras bytte alopecian skepnad igen. Plötsligt blev jag tunnhårig uppe på hjässan! Virveln på bakhuvudet blev bara ljusare, det kändes väldigt olustigt. Dessutom svårt att ha koll på utan tillgång till dubbla speglar.

Det här var mycket jobbigare att leva med än fläckarna. Ja faktiskt jobbigare än att vara helt skallig, vilket jag ju var för tio år sedan. Att vara en skallig kvinna är ju coolt. Men att vara en kvinna med flint à la gubbe kändes inte alls kul. (Inget ont om gubbar med flint, dock. Ni kan vara hur stiliga som helst)

Juice klädde i Juice-frisyr. Jag var inte så sugen på just den frippan.

Juice klädde i Juice-frisyr. Jag var inte så sugen på just den frippan.

Jag var redan beredd att plocka fram rakhyveln och skala bort hela härligheten till sommaren, men bestämde mig för att testa lite olika grejer först.

Läste på om PRP-behandling. Har aldrig gjort några ingrepp av det kosmetiska slaget och är lite fundersam gällande botox och sånt. PRP står för Paleted Rich Plasma, och tanken är att man ska ge huden en skjuts med tillväxthormon, naturligt kollagen och hyaluronsyra.

Jag listade för- och nackdelar. Så här såg min lista ut:

Fördelar

  • Behandlingen går ut på att din egen blodplasma injiceras in i kroppen på nytt. Dvs inga främmande ämnen utan bara ditt eget naturliga stuff.

  • Behandlingen är i det närmste riskfri, ifall den utförs av någon som vet vad den gör gällande hygien etc.

  • Ifall man, som jag, har hårsäckar som inte gett upp helt men tar små timeouts ibland kan PRP ge hårväxten en boost.

Nackdelar:

  • Ingen garanti för att behandlingen fungerar.

  • Någon kommer att sticka hundratals sprutor i huvet på en.

  • Det är dyyyyrt.

Fördelarna vann ändå och jag bokade in en kostnadsfri konsultation på läkarstationen Pihlajalinna i Stockmanns lokaler.

Det kändes absolut säkrare att söka sig till en sjukskötare än att gå till en skönhetssalong, även om behandlingen utförs lite varstans.

Sjukskötaren Sanna gick igenom alla för- och nackdelar en gång till. Hon var tydlig med att det gott och väl kan hända att absolut inget händer. I så fall är jag tusen euro fattigare och ännu ledsnare. Men eftersom min hårväxt har gjort comeback flera gånger tidigare ansåg hon att det kunde vara värt ett försök.

Så sagt och gjort, vecka därpå gick jag på en första behandling.

PRP görs i minst tre omgångar med någon månads intervaller, och eftersom hår växer långsamt ser man resultatet först efter den tredje behandlingen. Man kan alltså inte gå på en omgång och se vad som hänt, utan man måste gå på alla tre för att se om behandlingen funkar.

Hur går det till då?

Jo, först tas ett provrör med blod från armvecket. Röret läggs in i en centrifug som fem minuter senare har separerat de röda blodkropparna från plasman. Det ser coolt ut!

Plasman tappas sedan upp i flera småsprutor. Och sedan börjar stickandet.

Sanna gick systematiskt igenom min skalp och injicerade plasma över hela det område som såg glesast ut.

Gör det ont?

Det tyckte jag inte, det är fråga om väldigt ytliga stick. Längst fram i pannan svider det lite, men en del stick var nästan sköna. Som att någon krafsat en i hårbotten, liksom.

Sanna menade dock att manliga patienter brukar väsnas mera, och att jag var väldigt stoisk. Rätt talande att min Fitbit tolkade mina kroppsfunktioner som att jag tog en tupplur medan jag satt där och “torterades”, haha.

Efter injektionerna körde Sanna över området med microneedling (en liten dosa som punkterar och irriterar huden så den sjölvmant ska börja reparera sig), det var behagligt och gjorde inte ont alls. Så fick jag ännu ligga under en UV-lampa och chilla i 20 minuter. Snark.

En månad senare - i april - upprepades behandlingen, och så ytterligare en gång i maj. Och i juni var jag på eftergranskning.

Det här är inte de mest smickrande bilderna, men tycker det är viktigt att dela med mig för alla som undrar och googlar

I mars såg det ut så här. Håret glest över hela hjässan, virveln helt kal.

I mars såg det ut så här. Håret glest över hela hjässan, virveln helt kal.

I juni. Det växer! De kala partierna borta, kort hår på gång på hela området som behandlats.

I juni. Det växer! De kala partierna borta, kort hår på gång på hela området som behandlats.

Som synes har de kala partierna i nacken också minskat betydligt. På profilbilderna är det svårare att se skillnaden, men vikarna i pannan har blivit mycket tjockare och nu kan jag ha bena var som helst och inte bara på ett specifikt ställe där den inte ser så gles ut.

Så för att summera: jag är supernöjd och glad att jag vågade testa!

Vampyrmetoden passade helt tydligt mig, och jag kommer absolut att gå på en ny behandling om det behövs. En del (främst män som tappar håret pga ålder) går på behandlingen regelbundet för att bromsa håravfallet, men det tyckte inte Sanna behövdes i mitt fall.

Håret har fortsatt att växa i sommar, och just nu har jag hår över hela skalpen, vilket känns fantastiskt med tanke på at jag stod redo med rakhyveln för ett halvår sedan.

Så om du funderar på att testa rekommenderar jag att gå på en konsultation. Alla seriösa ställen erbjuder en sådan utan att det kostar någonting.

Och jag skulle varmt rekommendera att göra behandlingen på en läkarstation fast det kanske kostar en aning mera. För mig blev prislappen ganska exakt 1000 euro. Det är svinmycket pengar, speciellt om behandlingen inte fungerar.

Jag var så ledsen över situationen i våras att det kändes vettigt att prioritera det här experimentet framom andra utgifter. En bra peruk kostar också minst 1000 euro, så alopecia är ingen billig åkomma.

Men just nu är jag glad, nöjd och hårig.

"Värst vilket flyt du har" - eller hur man blir framgångsrik

Jag får rätt ofta kommentarer i stil med “det går bra nu, hördu” eller “värst vilket flyt du har”.

Dessa saker sägs i så gott som alla fall i pur välmening, så jag brukar tacka och hålla med.

Javisst, det är fantastiskt kul att bli intervjuad i HS, vara programledare för ett tv-program som en halv miljon (!) människor tittar på, att en bok jag skrivit ska bli film eller att någon köper översättningsrättigheter till något jag skrivit.

Det är ofattbart, spännande, skojigt och omvälvande

Men att det bara skulle bero på flyt eller tur vet jag ändå inte.

Säkert ingår en viss del tur i spelet. Till exempel att jag råkar skriva om ett ämne som sitter rätt i tiden när boken väl ges ut. Så gick det med Den åttonde tärnan som utgavs just när metoo-diskussionerna var som mest intensiva. Det visste jag inte när jag skrev den, så man kanske kan kalla det tur.

Jag har också haft förmånen att ha kolleger, redaktörer och agenter som gör en stor del det hästjobb som jag sedan får cred för.

Men resten av framgången beror nog på någonting helt annat är flyt.

Så här är det: jag har inte varit ledig på sju år

När Jonas har semester innebär det att jag hinner skriva medan han tar huvudansvaret för hushåll och barn. Så har våra somrar sett ut på sistone. Åker vi någonstans har jag datorn med mig.

Förr hade jag alltid en vecka kompledigt när Eurovisions-säsongen var över. I år var det bara att försöka skaka av sig tröttheten efter alla sena arbetsturer och knäppa på datorn eftersom nästa bok hade deadline några dagar senare.

Ofta gör jag tredubbla skift. Först lite Yle-jobb på dagen, sedan familjeliv och hushållssysslor till kl 20, sedan fundera på något bokprojekt som redan finns omnämnt i nästa katalog och därmed måste färdigställas.

Låter det som att jag gnäller?

Cry me a river, säger de som utan uppehåll arbetat inom intensivvården under coronan, kulturtanten är trött.

Men obs, jag gnäller inte alls. Jag vet att jag lyckligt lottad.

Att ha en karriär som bara består av roliga arbetsuppgifter, sådant vågade jag inte ens drömma om som yngre.

Men jag kör ständigt på med gasen i botten. Det är svårt för mig att slappna av. To do-listan är aldrig avbockad, den växer i samma takt som jag kruxar.

När jag säger sådant här högt brukar jag få en annan typ av vänlig kommentar, ofta av någon äldre kollega:

“Du ska inte bränna ut dig, vetdu”

Nej, det ska jag ju inte. Jag kommer inte att klara av att fortsätta så här i många år till, snart måste jag bromsa.

“Stanna, jag vill stiga av!”

“Jo men det är ju du som kör.”

“Aijo.”

Vad jag vill ha sagt är att det flyt jag ser ut att ha just nu är resultatet av flera års hårt arbete.

Jag är stolt och tacksam men onekligen också aningen trött.

Nu är det söndag och solen skiner. Och jag skapade precis ett nytt dokument i datorn. Det fick namnet AnnaGlad4.

Vad (och Vem) definierar dig som författare?

public.jpeg

Är det storleken på royaltychecken i juni?


Är det den syrliga recensenten som försöker skapa sig ett personligt varumärke som orädd och vass och ivrigt sågar ditt debutverk?

Är det stipendiefonderna som ignorerar dig år efter år?

Är det de litterära priserna som förefaller regna över alla utom dig?

Är det topplistan på lokala bokhandeln?

Är det hur långt fram i ditt förlags höstkatalog din bok lyfts fram?

Är det hur piffig du är på författarporträttet?

Är det de som tycker genren du skriver i är tramsig? Inte riktig litteratur, sådan där fin och djup.

Är det goodreads?

Eller.

Är det det blyga barnet som kommer fram och viskar att din bok är hens bästabästa bok?

Är det mamman som skriver dm att hennes barn som tidigare vägrat befatta sig med böcker plötsligt har läst din bok flera gånger och undrar om det kommer flera?

Är det den kavata fjärdeklassaren som gjort fina illustrationer av din bok och visar upp dem för datorkameran på ett virtuellt skolbesök?

Är det pensionären som tackar för en trevlig stund i din huvudpersons sällskap, tyckte boken var spännande och lagom obehaglig?

Är det de många som kanske inte tyckte din bok vände deras tillvaro uppochner, men att den var underhållande och välskriven?

Är det du själv för att ingenting är bättre än känslan när du skriver, texten och idéerna flödar fram och du inser att detta blir ju jäkligt bra?

Är det det faktum att du inte längre kan tänka dig att sluta författa nu när du väl kommit igång? Kosta vad det kosta vill.

Jag väljer att välja själv. Och valet faller på allt efter ”eller”.

Inte var det nu så tokigt, 2020

Vi är framme vid årets sista dag, och jag har hört mig själv samma sak flera gånger de senaste veckorna: thank god, snart är det här rysliga året över!

Nu när vi står på tröskeln till ett nytt år (som ju inte nödvändigtvis är märkbart spruttigare än det föregående) känner jag nästan lite dåligt samvete.

public.jpeg

För det är ju nog lite orättvist att racka ner på 2020.

Jag menar, det är ju inte året i sig som ställt till det för oss.

Pandemin kan gärna dra ditt pepparn växer, brinna i helvetet och enbart få äta russin som petats ur leverlådor i oändligheters oändlighet.

Men 2020, jag tar tillbaka mina nonchalanta ord, du var ju riktigt yes, faktiskt!

Okej, våren var skakig. Osäkerheten, rädslan, den ena besvikelsen efter den andra. Men barnens distansskola gick ju skapligt. Det var rätt skönt att ha maken hemma hela tiden, vi blev inte ens så trötta på varandra.

Jag fick upp ögonen för allt det fina i min närmaste omgivning, saker jag annars tar för givna. Lokala blomaffären, lokala nagelsalongen, nyöppnade cafeterian som gjorde försäljningssuccé fast de inte ens fick låta kunderna sitta ner.

Biblioteket, loppisarna, skogen, stranden.

Eurovisionen ställdes in, men vi gjorde en lite förvirrad corona-Eurovisionsbevakning ändå. Och det var roligt.

Relationspodden tuffade på, och ofta har det i år känts som att vi har ett viktigt uppdrag när vi skvattrar på om ledsamt och glatt, högt och lågt, stort och smått varje vecka. Alla fasta punkter i tillvaron känns betydelsefulla i undantagstillstånd, till exempel att en podd dyker upp på Arenan samma tid varje vecka.

Mina författaruppdrag ställdes in. Men så kom hösten och då gick flera av dem att ordna mot alla odds. En del på distans, andra med munskydd och säkerhetsavstånd, men det gick!

För att inte tala om bokförsäljningen!

Strax före För han var redan dö skulle lanseras meddelade mitt förlag att de bantat ner upplagan rejält, eftersom de inte ville bli sittande med flera lådor med deckare som ingen köper för att man inte vågar gå till bokhandeln.

Några veckor senare meddelade de att boken sålt slut, så nu var resten av den planerade första upplagan på väg från tryckeriet!

I Finland har folk köpt mera böcker i år än “vanliga” år. Den insikten gör mig så patriotisk att jag nästan vill bära ett lejon i guldkedja runt halsen, men hejdar mig och nöjer mig med en Väinämöinenmössa.

Bokmässorna ställdes också in, men förlagen och agenterna arbetade på nästan som vanligt. Inte minst Helsinki Literary Agency, som är min agentur.

Två helt osannolika saker hände!

Den engelska rättigheterna för Hallonbacken såldes till brittiska förlaget Pushkin Press! Och strax därefter fick Anna Glad ett svenskt förlag, Sekwa, som ska börja ge ut egna upplagor i Sverige så småningom,

Det här är två gigantiska milstolpar för mig, någonting jag inte vågat drömma om ett vanligt år och som kändes som att bli träffad av två glädjemeteoriter under pandemiåret då min standardinställning var “int kommer det ändå att bli till någå”.

Hallonbacken-filmen tog också ett rejält skutt framåt när Finlands filmstiftelse strax före jul beviljade projektet stöd.

Min ekonomi har dessutom varit stabil eftersom jag hela 2020 hade lyxen att leva på arbetsstipendium.

Jag lyckades koncentrera mig tillräckligt för att ge ut en deckare och skriva klart en barnbok för nästa år. Tar faktiskt i skrivande stund en liten paus i nästa bokprojekt, en annan barnbok, som jag redan kommit halvvägs med! Men mera om den vid ett annat tillfälle.

Kreativt och arbetsmässigt blev det alltså ett ovanligt lyckat år för mig! Det trodde jag minsann inte i april när jag mest drack whiskey och tjurade.

Aijo, jag fyllde 40 också

När jag gnisslat klart över uteblivna kalas och jubileumsresor plottrade familjen och vännerna ihop flera superlyckade Corona-anpassade festligheter till min ära. Skulle inte så här i efterhand byta bort konceptet. Det blev toppen!

Så vad kan jag säga annat än: tackar så mycket 2020! Vi gjorde verkligen det bästa av situationen! Jag ska minnas dig med vördnad.

Men hoppas du ursäktar: jag kommer inte att sakna dig.

London kom till mig istället (eller: när drömmar går i uppfyllelse)

Först och främst: tusen tack för alla snälla kommentarer och uppmuntrande tillrop efter mitt förra, aningen gnissliga, inlägg! Det gjorde mig glad mitt i muttrandet.

Och nu har det hänt någonting spännande! Man kan säga så här: Eva kunde inte åka till London på sin 40-årsdag, men London kom till Eva istället.

Det var kryptiskt, men detta har alltså skett.

Det brittiska förlaget Pushkin Press har köpt de engelska rättigheterna till Hallonbacken!!!

Hallonbacken ska bli Raspberry Hill! Översättas till engelska och därmed kunna säljas i Storbritannien, USA, Australien och världen över!

Det är stort! Enormt! Självklart önskar man som författare att ens verk ska väcka intresse också utomlands, så jag var lyrisk när Bulgarien slog till för något år sedan. Tänkte mig att något nordiskt land kanske kunde vara nästa. Men en översättning till engelska! Det fanns liksom inte på kartan!

Feedbacken från förlaget fick hela världen att svaja till en stund,

We feel it has wonderful echoes of classic children’s books like The Secret Garden and yet is also undoubtedly very modern at the same time. We both feel it’s a perfect book for the Pushkin Children’s list .

Den hemliga trädgården (och En liten prinsessa) av Frances Hodgson Burnett var en av mina favoritböcker när jag var liten. Hade nästan glömt bort den nu i vuxen ålder, men spännande om det satt ekon i hur jag skriver för barn!

Beskedet pirrade till av en annan orsak också.

Idén till Hallonbacken föddes nämligen just i London. Vi var på sportlovsresa med mina föräldrar och barnen. När vi traskade runt i Kensington, på en gata med äldre hus och blommande magnoliaträd, började Stina (berättarjaget i Hallonbacken) babbla på i mitt huvud.

Det var första (och sannolikt sista) gången en berättelse kom till mig på ett så intensivt sätt! Jag hade varken dator eller anteckningsblock med mig på resan, fick rafsa ner tankar och stödord på Boots-kvitton och Pret-a-Manger-servietter så jag inte skulle glömma något viktigt.

Att nu rättigheterna säljs till ett förlag stationerat i London känns som att cirkeln sluts lite grann.

Det är flera år sedan jag på bara några veckor skrev ner Hallonbacken. Sedan dess har den knappt förändrats, bara smågrejer justerades innan den gavs ut några år senare. Berättelsen damp ner i skallen på mig, jag skrev och så var det klart. Det här skedde för fem år sedan.

Ändå är det mycket Hallonbacken just nu. Boken görs till tv-manus som bäst, jag är med på ett hörn och har därmed fått återvända till den stora kusliga men vackra sanatoriet i mina tankar.

Och sen sker då detta med den engelska översättningen.

Det känns lustigt att några veckors tok-inspiration kan förorsaka sådana här ringar på vattnet flera år senare!

Och nu har jag en målbild

Jag drömmer om att en dag kunna resa till ett London när magnoliaträden står i blom och det igen känns helt okej att trängas lite på tuben och puben.

Jag vill vandra in i en bokhandel, helst en på Charing Cross Road, och hitta min egen bok i hyllan.

Då ska jag ta en pinsam grin-selfie och posta här.

Att fylla jämnt år 2020 suger

Låt mig nu säga det här genast så är det gjort: det är inte jättesynd om mig. Jag har inte gått i konkurs och min familj har hållit sig frisk. Jag vet att det är många som har det otroligt kämpigt just nu, och jag har det ju helt okej.

Men det här är min blogg så här får jag faktiskt vältra mig i självömkan en liten stund.

Om några veckor fyller jag 40 år och detta hade jag tänkt fira storslaget.

I London, faktiskt. Jag hade lagt undan pengar från royalty-utbetalningar och sparat en del av Runeberg junior och hyrt ett helt townhouse i Kentish Town för fyra nätter.

Där skulle vi bo, maken, barnen, mina föräldrar och jag. Med mamma skulle jag gå på handväskutställning på V&A och Afternoon Tea på Ritz. Med pappa på pub-runda. Med döttrarna på Harry Potter-teater. Med Jonas på någon spännande restaurang utan barnmeny och några otroliga cocktails på någon legendarisk cocktailbar.

Allt bokades redan 2019. Var helt pirrig över allt fantastiskt vi skulle hitta på i min favoritstad. Dels skulle familjen få uppvakta mig, dels skulle jag få skämma bort familjen. Perfekt!

Det blev förstås ingenting av de här planerna, men jag gaskade hurtigt upp mig och bokade bord på favoritrestaurangen i Tallinn (som har lekrum) istället och rum till alla på mysigt hotell.

Igår avbokade jag allt det här också.

Får bli hemmamiddag istället, och det är i vanliga fall inget fel på det. Men den här gången känns det snopet.

Jag hade förstås tänkt ha fest för vänner också.

Min 30-årsdag blev lite halvdan, jag hade precis tappat allt mitt hår och var ganska ynklig. Ville inte visa mig ute bland folk mera än nödvändigt, så det blev ingen större fest den gången. Närmaste kompisgänget kom och firade och det var härligt, men jag tänkte redan då, år 2010, att tusan också så jag ska fira min 40-årsdag istället. Med eller utan hår, då ska jag vara glad igen och fira storslaget.

Men nä. Det går ju inte.

Just nu vet jag inte ens om jag kan bjuda hem de närmaste kompisarna, vi bor nästan alla i Nyland, höstsnuvorna härjar och coronablinkern kanske blinkar till så innerligt att jag till sist sitter ensam här hemma vid festdukat bord.

Som Filifjonkan i Farlig midsommar.

Jag tänker avundsjukt på mina årsbarn som fyllde år i somras då det gick att festa loss utomhus med blomkrans i håret och 70+arna på armlängds avstånd.

Utomhusfest i höstrusket är inget vidare alternativ.

Jo, det går förstås att skjuta fram allting och fira 41-årsdagen med buller och bång istället. Om man nu ens vågar hoppas på det. Kanske bäst att ta sikte på 42 med en gång. Eller 45. Eller 50.

Men det är inte samma saaaaaaak.

Dessutom har de där pengarna jag lade undan för resan sipprat iväg när en massa författargigs och ESC ställdes in så att mina inkomster snörptes åt.

Nä. Det här är inte hela världen.

Det finns större motgångar och viktigare saker att bröla om än inställda kalas och resor.

Men för mig blev det inställda 40-årsfirandet kulmen på eländet. Jag har ställt in releasefester, resor och spännande jobbuppdrag med gott mod och tänkt att födelsedagen ska jag väl ändå kunna fira. Tagit besvikelserna med jämnmod och hoppats att pandemin mirakulöst skulle en liten paus i början av november, ens så stor att man kunde boka ett stort bord på en trevlig restaurang och låta champagnekorkarna vina genom luften. Men nu blev det inte så.

Nu ska jag sätta mig i en knut och brodera en bitter bonad i korsstygn.

“Se aldrig fram emot något så slipper du bli besviken” ska det stå.

Kimito noir (eller det gemytliga turnélivet)

Det här är en sak som jag inte alls hade räknat med när jag debuterade som författare för fyra år sedan men är så innerligt tacksam för: chansen att åka kors och tvärs i Svenskfinland och oftast få betalt för det!

Som bäst sitter jag på hotell Galaxy (kommer inte över det fräsiga namnet) i Kimito.

Det blir dubbla skolbesök och biblioteksträff imorgon (allt Corona-anpassat ska jag kanske skriva om någon undrar).

IMG_3140.jpeg

Veckoslutet tillbringades i Åbo med trevliga skrivsugna människor på ett seminarium om att skriva spänning. Det var Litteraturföreningarna som ordnade och jag som lekte lärare.

Tidigare under de senaste åren har jag hamnat i bland annat Kristinestad, Lovisa, Dalsbruk, Kotka, Björneborg, Korsnäs, Pojo och diverse andra ställen jag sällan annars har vägarna förbi. Oftast tack vare Läscentrum, ibland via föreningar.

När författaren anländer dyker dessutom ofta en driftig bibliotekarie eller lärare upp som har ordnat, fixat och marknadsfört och till på köpet ämnar ge författaren the royal treatment, ibland i form av bjudlunch, skjuts från ställe till ställe och trevligt sällskap.

När jag besökte Grankulla svenska kulturförening nyligen fick jag till och med skjuts från stationen till Villa Vallmogård. Det är iofs bara några hundra meter men “ inte ska du behöva gå i den där förfärliga backen, hördu".

Jag blir alltid lite förlägen när jag blir så här bortskämd men hemskt glad.

Har en rutin också: finns det någon form av bokhandel på orten går jag in och köper en bok.

F7FC22F7-2892-443E-9824-7A2E80230211.jpeg

Finns det en kyrka tittar jag gärna in i den också om den är öppen. Det gjorde jag ikväll också, men den var förstås stängd så det fick bli en Halloween-vandring på kyrkogården istället. Sådant har vi skräckförfattare ingenting emot.

(Här i Kimito skulle en reflexväst ha varit bra att packa med sig i oktober, men jag lyckades ta mig tillbaka från kyrkogården till Galaxen helskinnad)

Därför behöver vi Eurovisionen mera än någonsin år 2020

Det är en minst sagt omtumlande vår, det här. Jag gör som alla andra, följer ängsligt med nyhetsläget, blir nervös när någon i familjen hostar till, blir lättad när hostningarna låter slemmiga snarare än torra, stannar hemma så mycket som möjligt och försöker hålla humöret uppe. 

Det har blivit många besvikelser också, så gott som allt det jag sett fram emot under våren har ställts in. Det är en världslig sak. 

Men nu återstår ett stort frågetecken. Jag avundas verkligen inte dem som ska fatta beslutet.

E32AEB22-358C-4C9D-B516-864E0A816842.jpeg

Hur göra med Eurovision Song Contest? 

Tills vidare kör arrangörerna på som planerat, man utgår optimistiskt ifrån att tävlingen ska kunna gå av stapeln i Rotterdam, Nederländerna i mitten av maj.

Samtidigt känns det ju nog som en omöjlighet att virusets framfart ska ha hunnit bromsas så mycket på två månader att det skulle kännas tryggt att låta tiotusentals människor från hundratals länder strömma in i en och samma arena. 

Nej, givetvis har arrangörerna reservplaner. Men de är i detta skede förtegna om exakt vilka dessa är. Senast i början av april ska beslutet fattas. 

Ett alternativ är att skjuta på Eurovisionen med några månader, och hoppas att situationen är en annan i exempelvis september.

Det låter ju rimligt, men jag tror inte riktigt på detta alternativ. Är Ahoy-arenan tillgänglig? Kan artisterna komma, eller är de bokade på annat håll? För att inte tala om den armé av rutinerad teknisk personal som behövs för att skapa en Eurovision. Går det att boka om dem? 

Ett annat alternativ är att göra som man gjorde i danska MGP häromveckan, köra på som planerat men utan publik i arenan.

Men även om publiken uteblir skulle detta innebära att delegationer från 40 länder ska resa till Rotterdam, det blir en hel del folk det också. 

Alternativ tre är att göra en distansjobbs- Eurovision.

Programledare, öppningsnummer och storslagna mellanakter i Rotterdam. Kanske man till och med kan drista sig till att ha en liten feberfri publik på plats? Men artisterna uppträder på hemmaplan, i exempelvis en tv-studio.

Också det här alternativet har sina utmaningar. Det fina med att låta alla artister uppträda på samma estrad är ju att det blir rättvist. Alla får samma tekniska hjälp, även om deltagarlandet har en liten budget och får klara sig utan pyroteknik och guldregn blir scenshowen snygg. 

Det säger sig självt att exempelvis BBC har andra förutsättningar än San Marino RTV. Men å andra sidan tror jag publiken skulle ha stor förståelse för olikheterna. Det skulle bli mera fokus på musiken, och det har ju många efterlyst i tävlingen.

Jag kan också föreställa mig en kombination av alternativen ovan.

De länder som i maj tillåter resande skickar sina delegationer till Rotterdam, de andra uppträder via videolänk. Jag gissar att arrangörerna har kollat upp förutsättningarna för alla dessa. 

Det sista alternativet är dystert. Att ställa in tävlingen helt och hållet. 

Jag hoppas att Eurovisionen ordnas i maj på utsatt datum. Helst med publik, artister på plats och hela faderullan, givetvis. Men i andra hand i nedbantad form, alltså antingen utan publik eller på distans.

När Eurovision Song Contest skapades 1956 var ändamålet att ena ett splittrat efterkrigstida Europa under lättsamma former. Gladlynt schlager tyckte man var perfekt. 

I år är grunduppdraget mera aktuellt än någonsin. 

Europa är fortfarande splittrat på sina håll, men våren 2020 framför allt enade i rädsla och besvikelse. 

I väntan på vaccin kan vi ju testa receptet från 1956: Gladlynt schlager. Eller åtminstone glitter, tramsigheter, känslor, gåshud, jubel, skämskuddar, hjärtklappning om vartannat.

Vi behöver Eurovision Song Contest!

Det spelar inte ens någon roll ifall man sitter i karantän, Eurovisionen når alla som har en tv eller nätuppkoppling. Gratis i de allra flesta fallen.

Och att ens i några timmar sitta ner och kollektivt bry sig om någonting annat än virus skulle vara en vitamininjektion för alla som oroat sig, tvingats ställa om sina liv, åkt på ekonomiska skrällar och kanske varit ordentligt sjuka själva.

Så jag inväntar beslutet med spänning.

En sak är i alla fall säker. När Te Deum nästa gång dundrar ut i världen kommer det att kännas extra högtidligt. Det kan hända att jag kommer att snörvla lite.

I armvecket, givetvis.

Beslutet att sluta köpa nya plagg har gett mig en garderob som en Hollywoodfru!

Under de senaste åren har något hänt i min relation till kläder. Ännu för några år sedan kunde jag gå in på slutreornas slutrea på H&M och känna mig ivrig. Kanske det ännu gick att hitta ett fynd bland de sista plaggen på reastången?

Men i dag känns det aldrig så.

När jag ser de oändliga raderna med konstiga, hafsiga plagg som ingen kommer att vilja köpa fast någon har designat, sytt, packat, skickat, transporterat etc känner jag ingen iver någonstans.

Plaggen som kommer att förstöras eller hamna i en grop i marken någonstans gör mig nu plötsligt illamående. Inte kan vi ju hålla på så här, heller!

Jag uttalade aldrig högt ett beslut att sluta skaffa nya plagg helt och hållet, och i ärlighetens namn har jag inte tänkt vara så nitisk heller. Om jag verkligen behöver underkläder, jeans eller vinterkängor kan jag gott och väl köpa nya i butik. Men det ska vara ett noga övervägt köp och gärna hög kvalitet.

under det senaste året har jag blivit en riktig lyx-loppis-shoppare!

Jag var en loppisfantast under mina första föräldraledigheter också. Då höll jag till på loppisarna inne i Helsingfors centrum och spanade ständigt efter något rött, roligt och superbilligt. Jag hade inte riktigt någon uttalad stil och väldigt skralt med pengar, men loppisarna stillade shoppinglusten och det var ju kul att gå på fyndjakt.

Mitt loppisshoppande i dag är väldigt annorlunda. Jag är 13 år äldre, har en säkrare ekonomi och en tydligare stil (och bredare bak). Jag letar inte efter det röda, roliga och billiga utan det svarta, användbara och välgjorda.

Och oh boy att jag har fyndat!

Jag säger bara det här: loppisvänner - glöm Helsingfors och go west!

Det är här i Esbo skatterna går att finna! Jag vet inte varifrån plaggen kommer, kanske det är rika damer som rensar skrubbarna och ger det de inte behöver till välgörenhet?

Second hand är som Pokemon go för den modeintresserade.

Det känns riktigt ointressant att gå in i en vanlig affär, prova ett plagg i rätt storlek, betala och gå ut. Vad är utmaningen i det, liksom?

Att plötsligt hitta det där plagget som är i gott skick, i rätt storlek, av ett behagligt material och till en förmånlig peng, DÅ pirrar det till ordentligt.

Och ivern klår alla upplevelser av “kolla vad jag fyndade på minus 70-rean” med hästlängder.

Mina favoritloppisar i esbo:

Röda Korsets Kontti-varuhus i närheten av Ikea. Överlägsen etta! Välsorterat, fräscht och snabb rotation på grejerna! Märkeskläder och vintage hänger skilt för sig, men nästan inget som säljs på detta varuhus är sjaskigt eller trasigt.

Vestis på Iso Omena. Egentligen inget loppis, utan en second hand-affär. Innehavarna är mycket kräsna och säljer bara snygga och prydliga grejer, helst från etablerade märken. Här finns mycket Marimekko, Filippa K, Andiata och liknande. Jag har både sålt och köpt en massa här, och kan rekommendera bäggedera! Har också webb-butik!

Nella & Nuttu för barnkläder. Oskar har inte heller fått speciellt många splitternya plagg på sistone, när jag inser att något behövs börjar jag alltid med en sväng till Nella & Nuttu. Det här är ett barnprylsloppis där vanligt folk kan hyra en hylla i några veckor, så prisnivån är varierande och rotationen på varorna stor. Men om man har tid (och ett barn som somnat i vagnen) kan man tillbringa många glada stunder här och göra otroliga fynd.

A88D166F-79A4-4911-BA03-53476E387777.JPG

UFF och Fida i Esbo Centrum. Ligger bredvid varandra i Espoontori precis bredvid tågstationen och är ganska trånga och inte lika fräscha som Röda korset. Men man kan gärna ta en sväng på båda om man ända pallrat sig till Kontti, de ligger på gångavstånd. Och jo, det går att fynda. På UFF hittade jag ett par Tiger of Sweden-stövletter för 5 euro och på Fida ett par Nudie-jeans för 4 euro. Knäppt.

IMG-7695.JPG

Och här följer mina bästa fynd för i år! Håll i er!

Moschino-klänning, 75 euro, Kontti

IMG-7621.JPG
IMG-7619.JPG

Mycket för ett second hand-plagg förvisso, men den satt som gjuten. Kommer att bli en trotjänare i garderoben.

Pura López-pumps, 30 euro, Kontti

IMG-7697.JPG

Lädret var i gott skick men sulan bedrövlig. Någon måste ha gått på brakfest på en grusplan i dessa dojor. Men lokala skomakaren trollade och nu är de som nya.

Diane von Furstenberg-sidenblus, 45 euro, Kontti

90E01867-E951-42C1-BE95-2BB64F84203F.JPG

Inköpt för två månader sedan och har redan varit i flitigt bruk. Otroligt behaglig att ha på sig, andas och blir aldrig skrynklig

Ralph Lauren-klänning, 32 euro, Kontti

IMG-7706.JPG

En deckarförfattare kan inte ha för många svarta klänningar, förstår ni. Denna är dessutom bekväm och smickrande, eftersom magkorvarna göms bakom draperingen.

Läderclutch från Vila, 6 euro, Vestis

IMG-7708.JPG

Perfekt storlek att ha inne i en större väska och sedan för sig själv när man vill vara lite elegant.

Alla köp blir förstås inte rätt heller.

Det har hänt att jag kommit hem med onödiga impulsköp också från loppis, men då brukar jag föra tillbaka dem till vidareförsäljning. Om jag handlat på Fida, UFF eller Kontti har jag ju i alla fall gett en slant till välgörande ändamål, och då känns det inte så farligt.

Summa summarum: sedan jag slutade köpa nya kläder har andelen märkesplagg ökat märkbart i min garderob.

Och jo, jag är medveten om att det är naivt att enbart lovsjunga loppis utan att också se det bredare perspektiven.

Om inte någon annan hade konsumerat, tröttnat och skänkt bort skulle ju inte jag kunna fynda!

Men den diskussionen tar vi en annan gång. Nu ska jag hänga in plaggen i garderoben igen och sjunga en trall.

Trallalej!

Skammen i att vara för mycket

Jag insåg tidigt vilken sort jag var.

Knappt hade jag lärt mig tulta omkring på mina knubbiga ben på dagis innan förmaningarna började hagla:

Nu ska vi låta maten tysta munnen.

Inte sjunga så högt, det stör de andra barnen.

Vi förstår att du vill vara Törnrosa men det är bättre om blyga Maja får rollen så hon lär sig att stå i centrum. Eva får vara häcken som växer jättehög som vanligt.

Fortfarande skämtas det om mitt första betyg, som var en rapport med små krux. Vid påståendet “ ger kamraterna arbetsro” hade min lärare kruxat för alternativet “ibland”.

Mina lekkamrater utbytte menande blickar och någon sade förståndigt “jo för Eva är ENDA BARNET, då blir man sådan där”.

Jag är den som är lite för mycket hela tiden.

Jag är den som vill ha både förrätt och efterrätt på restaurang.

Jag är den som nickar ivrigt när någon yttrar de magiska ordet “ska vi korka en flaska till”?

Jag är den som sjunger högst i snapsvisorna.

Jag är den med det ljudligaste gnägg-skrattet.

Jag är den som har större fötter och rumpa än genomsnittet.

Jag är den som klär mig i knallrött och mönstrat.

Jag är den som dansar vildast när jag får feeling.

Fast nej, det där stämmer inte längre. För jag har med åren förstått att jag måste dämpa mig.

Så nu försöker jag vara en sådan som man borde vara.

En som låtsas vara mätt efter huvudrätten och beställer en kopp te.

En som säger “Tack jag är nog nöjd med vatten, jag” istället för att beställa en öl till.

En som bannar sig själv och sin bristande självdisciplin ifall någon onyttig mat slinker ner ibland.

En som köper Säker stil-plagg i svart, grått och vitt.

En som ställer så mycket frågor i sociala sammanhang att det slutar med att jag mer eller mindre intervjuat alla jag kallpratat med.

En som slutat dansa helt och hållet.

Jag försöker. Jag lovar att jag försöker.

Men ibland misslyckas jag och då skäms jag så oerhört.

När jag försöker besvara någons fråga om hur jag haft det på sistone och börjar stamma eftersom jag inte vill verka skrytig eller självcentrerad.

När första pojkvännen mumlar “Jag tycker det är jobbigt att du väger mera än jag”.

När kollegan säger “oj jag måste skruva ner din mikrofon för du har så himla stark röst”. (Vilket hen säger enbart som ett tekniskt konstaterande, helt utan att vara fördömande.)

När signaturen Gunilla 62 skriver lyssnarrespons om att Eva Frantz avbryter för mycket.

När signaturen Kristina skriver att hon och många med henne har slutat att lyssna på Vega för att Eva Frantz är olidlig att lyssna på. För flamsig, för skrikig, för jobbig.

Jag tar mycket plats.

Jag har dragit mig tillbaka på vissa fronter.

Kritiken sved så mycket att jag lyckades slingra mig bort från programledarjobbet på radio, ett jobb som var min stora dröm i många år.

Nu skriver jag mina böcker i enrum, så just då kan jag ju inte gå någon på nerverna. Men jag blir nervös när förfrågningarna om författarbesök och framträdanden droppar in. Ska jag nu verkligen fara till alla de här ställena och breda ut mig?

Jag vill inte vara för mycket! Jag vill vara lagom. Eller kanske lite för lite!

Fast mina barn tycker det är skitroligt när jag är för mycket. När jag sjunger jättehögt och fånar mig hemma i köket.

Min man tycker jag är extra snygg när vi ska på fest och jag kommer snubblande i röda kläder och höga klackar.

Min bebis tycker min degiga mage är världens bästa madrass.

Signaturen Lena skriver att hon saknar mig i radio för hon har nedsatt hörsel men just mig hörde hon av någon orsak klart och tydligt.

Och ibland när jag uppträder och glömmer bort att dämpa mig händer det att publiken skrattar hjärtligt. De verkar tycka att jag är festlig och underhållande.

Min skamkänsla drabbas dessutom av en feministisk sub-skamkänsla.

Skulle en man som var lite för bullrig, lite för tung, lite för glad och lite för glupsk känna så här?

Vet jag inte bättre än att låta mig drabbas av något slags förlegat “fin flicka”-ideal?

Är inte det ultimata målet att lära sig att uppskatta sig själv precis så som man är?

Så nu skäms jag över att jag skäms. Great.

Kroppspositivisterna har gjort ett lysande jobb. Men skulle det vara dags för en liknande manöver för oss som är för mycket på alla fronter?

Vad fanken skulle man kalla det fenomenet? Too much-positivism? #toomuchism ?

Det stora problemet är att folk lätt får för sig att too much-isterna inte kan bli sårade.

Att vi drumlar vidare i livet, lika högljudda, lika skrattiga, lika enerverande. Att syrliga kommentarer kanske får oss att göra ens lite bättring för stunden.

Men tro mig, vi har lika tunt skinn som alla andra. Syrligheterna svider som fan.

Jag kan inte lova att jag någonsin klarar av att bli en mera sansad och lågmäld person.

Men jag lovar att jag aldrig kommer att bli en Kristina eller Gunilla som ser det som sin rätt att såra en vilt främmande person.

Drömmen om att kunna leva på författarskapet

Det finns en fråga jag får nästan varje dag. Den lyder: Ska du bli författare på heltid nu?

Jag förstår ju att det i mångas ögon borde vara ett helt rimligt alternativ för mig. Det här har varit en otrolig vår, jag har fått två fina litterära pris (Runeberg junior och Vuoden Johtolanka) och mina böcker säljer riktigt bra.

Då borde väl steget från den trygga fasta anställningen till en framgångsrik författartillvaro bara vara ett litet studs?

Men nä. Jag vågar inte. Så krasst är det.

Alla pris innebär ju inte att man får en slant (Vuoden johtolanka till exempel). Och försäljningsintäkterna blir i mitt fall några tusen per år, vilket förstås är toppen men inget jag kan försörja familjen med.

Igår var dagen då Kulturfonden meddelade alla som ansökt om huruvida de fått ett stipendium eller inte. Jag fick ett nej, som i och för sig var väntat men självklart ändå givetvis en besvikelse.

Jag hoppas så innerligt att jag ska ha möjligheten att vara hemma med bebisen länge den här gången. Ett arbetsstipendium skulle göra detta möjligt, för om jag får barnvakt ens i några timmar per dag hinner jag skriva en massa. Då kunde jag få ha vår lugna hemmatillvaro med Oskar och komma vidare med Anna Glad-serien och skriva mera skräck för barn.

Men om jag ska tillbaka på jobb igen när det är året är slut kommer det sannolikt att bli ett stopp för böckerna också.

Jag har skrivit fyra böcker mer eller mindre på fritiden och det är inte någonting jag vill fortsätta med. Det är för tungt, helt enkelt. Speciellt nu när jag har ett litet barn igen, storasystrarna har ju inget problem med att jag försvinner in i skrivbubblan ibland men Oskar har förstås helt andra behov.

Observera nu att jag inte vill skylla på Kulturfonden eller andra stipendieutdelare.

De får hiskeliga mängder med ansökningar och måste försöka dela ut sina pengar på ett någorlunda rättvist sätt. Utan fonderna skulle det ju vara totalkört för de flesta av oss som skriver i Svenskfinland

Jag blir bara lätt uppgiven av hela situationen. Att det inte ska vara möjligt att både få skriva i lugn och ro och ha en stabil ekonomi. Veta att man kan betala bort sitt banklån, ta med familjen på semester ibland och köpa en ny tvättmaskin när den gamla tackar för sig.

Kosta på sig ett dyrt serum och en Filippa K-kappa när andan faller på. Inte behöva skamma sig själv för att man satt pengar på onödigheter istället för att spara till något förståndigt.

Inte behöva oroa sig, helt enkelt.

Nej, man måste välja mellan att leva sparsamt och varje år drabbas av magkatarr i väntan på stipendiebesked och att jobba dubbelt.

Författar-Eva har blå kostym.

Författar-Eva har blå kostym.

Eurovisions-Eva har rosa kostym.

Eurovisions-Eva har rosa kostym.

Jag är tvungen att välja alternativ nummer 2: att jobba dubbelt. Eller tredubbelt om man räknar in att ta hand om ett litet barn.

Nu har jag ju ett himla roligt jobb på Yle så det är inte synd mig. Men visst undrar jag ju var gränsen kommer emot. När jag inte kommer att palla längre.

Då får jag helt enkelt slå dövörat till när förlaget, agenten och läsarna ivrigt undrar när nästa bok kommer. Vad man kan utlova till utlandet ifall någon skulle vilja köpa rättigheterna och översätta. Jag vet inte när jag kommer att orka och hinna!

När arbetsgivaren inte längre vill bevilja mig nedsatt arbetstid eller tjänstledigt eftersom det är ekonomiskt kärva tider och man hellre skulle anställa någon som är ivrig, energisk och till hundra procent brinner för sitt jobb. Vad gör jag då?

Det här skulle vara drömmen:

Att böckerna skulle sälja så jäkla bra att det gick att bygga upp en ordentlig buffert. Kunna plocka några roliga arbetsuppdrag om året och frilansa. Kanske få en projektpeng här och ett pris där, men inte behöva hänga upp hela sin tillvaro på dessa.

Svaret jag ger när folk undrar om jag ska bli författare på heltid?

Nä, jag är helt enkelt inte där ännu.

Men tammetusan, jag ska komma dit!!!!

Delamning är the shit! (för mig i alla fall)

Diskussioner om amning tenderar ibland vara ett sjuherrans minfält.

IMG_3604.JPG

När Tyra föddes för snart 13 år sedan hade jag noll koll på hela föräldraskaps-grejen och försökte suga åt mig all information jag bara kunde få. Det var inte lätt alla gånger.

Tygblöjor eller engångsblöjor? Samsovning eller spjälsäng? Bärsele eller bärsjal?

En sak var dock väldigt tydlig: amma bör man. Så jag ammade. Och ammade. Och ammade lite till.

Jag var så manisk att varje gång jag på rådgivningen fick frågan om barnet helammades gav svaret “Jo fast vi gav henne några matskedar ersättning när hon var fyra dagar gammal och inte riktigt gått upp tillräckligt i vikt”. Som om de där några dropparna Tutteli skulle ha smutsat ner tiotals liter bröstmjölk.

Om jag skulle vara borta ifrån Tyra mera än två timmar pumpade jag mjölk som en galning och ställde i kylskåpet. För ersättning fick man ju inte ge! Det var själviskt! Det var slappt! Ring amningshjälpen så de skäller ut dig, genast!

Liksom hallå.

Nu är jag (och framför allt familjen) lyckligt lottade såtillvida att jag kan amma.

Mjölken tycks vara riklig och bra och även om jag aldrig sett amningsstunderna som några magiska upplevelser är de ju helt okej. Framför allt är det smidigt att slippa krångla med steriliserade flaskor och nappar och ha koll på varje mikrovågsugn i socknen. Om nätterna ammar jag mer eller mindre i sömnen, också bekvämt.

Nu när jag ska göda upp en tredje bebis har jag till all lycka kommit långt ifrån första-barnet-paniken.

Jag har haft vänner som tyckt det var obehagligt att amma, så de övergick till ersättning. Det gick utmärkt.

Jag har haft vänner som inte producerade tillräckligt med mjölk och övergick till ersättning. Det gick utmärkt.

Jag har en vän vars bebis inte klarade av varken bröstmjölk eller ersättning utan måste få ett speciellt pulver från apoteket. Det gick också utmärkt. I dag är han förresten en riktig gourmand.

Det är ju en lyx vi har i i-länder. Det finns alternativ. Barnen klarar sig fast amningen skulle krångla.

Oskar delammas.

Det innebär att jag ammar honom nästan hela dygnet men på kvällen får han alltid en flaska ersättning. Då är det för det mesta Jonas som matar honom, men båda döttrarna, mormor och farmor har också testat. Och det har gått fint.

De första gångerna vi gav Oskar ersättning väsnades det lite i hans mage, men ingen större dramatik. Han dricker gärna ur flaskan. Dessutom blir han så mätt av ersättningen att han ofta sover i sex timmar efteråt. Eftersom han ökat bra i vikt låter jag honom sova fast han inte ännu är tre månader.

Och det här är så förbannat skönt av flera olika orsaker!

För det första: toppen att Jonas och jag blir mera jämlika som föräldrar. Det är mysigt att mata en bebis, oavsett hur det går till. Fint att inte bara kvinnor med mjölkstinna bröst får uppleva detta.

För det andra: Jag är inte oumbärlig! Om jag vill sprätta iväg på ett författarsamtal, gå och träna, ta ett glas vin på stan eller dra mig tillbaka för att skriva i några timmar är det bara att se till att det finns ersättning hemma och kila iväg.

För det tredje: jag slipper rådda på med bröstpumpen. Jag har aldrig riktigt blivit du med den. Speciellt inte i situationer när jag vet att jag borde producera några deciliter mjölk för att kunna lämna ifrån mig bebisen med lugn i sinnet. Muu.

Jag tror det är svinviktigt för småbarnsföräldrar att ha en viss frihet.

Hittills har jag ju släpat med mig Oskar på allt från Runebergsprisutdelningar till photo shoots med Darude. Men om några veckor ska jag referera UMK och då kan jag inte helst ha med honom i båset. Det här behöver jag inte ens fundera på, för jag vet ju att Oskar och Jonas har full koll medan jag är borta.

Vi har bestämt att torsdagar alltid är mina “lediga” kvällar. Då ser Jonas till att inte boka in någonting så att jag kan göra vad jag vill. Häromveckan var jag på bokklubb, en annan vecka tog jag med datorn och satte mig på biblioteket och fyllde i FPA-blanketter och skickade fakturor i lugn och rå. Superskönt! Rekommenderas varmt!

Numera vägrar jag lyssna på förståsigpåare som med darrande underläpp hulkar “Men tänker du inte på ditt ba-haaaarns bästa?”

Mitt barns bästa är en konsekvens av mitt bästa! Vi är ett paket.

Så här kommer det goda råd jag önskar att något gett mig när jag var nybliven förälder:

Pröva er fram tills ni hittar den lösning som fungerar bäst just för er familj. Och så kör ni på, oavsett vad föräldraskammarna säger.

You got this.

Ett vinnande koncept!!!

Jösses, är det redan fredag? Den här veckan slank förbi med helt orimlig fart, men så inleddes den också med en fanfar!

IMG_3533.PNG

Jo, för i måndags var det storslagen fest i Borgå bibliotek. Hallonbacken fick Runeberg junior!!!! 170 barn vrålade “Jeeeeeeee” i kör när vinnaren avslöjades och jag vinglade överväldigad omkring med enorma blombuketter och en fin liten Runebergs-byst i famnen.

För att vara helt uppriktig hade jag aldrig förväntat mig att vinna det här priset! Juryn består av barn i åldern 6-9 och Hallonbacken är en mörk och sorglig liten bok utan en enda bild. Och de andra nominerade böckerna var helt underbara, jag bläddrade igenom dem alla och kände mig hedrad över att få vara nominerad i samma sammanhang.

Men så visade det sig att ungarna diggade min berättelse om tuberkulos, läskiga operationer, ondskefull sjukhuspersonal och utsatta barn.

Där ser man! Barn är inte förutsägbara! Det en vuxen recensent är ytterst tveksam till kan gå hem hos målgruppen så det slå gnistor om det!

Inte för att dra några vidare paralleller mellan J.K.Rowling och mig men jag tycker det är talande att Harry Potter refuserades 12 gånger innan dottern till en förlagschef råkade så tag på manuset och övertalade farsan att ge ut den. Pippi Långstrump och Twilight-serien hamnade också i soporna många gånger innan någon vågade ge ut dem.

Det kan man som författare påminna sig om de gånger man blir refuserad eller sågad. Åtminstone är man i gott sällskap.

FullSizeRender.jpg

Nu står Runeberg på spiselkransen här hemma och jag tror att en ny barnbok har börjat ta form i mitt huvud. Det går inte så fort eftersom Oskar är prio ett den här våren, men snart, kanske …

babyhörna i senapsgult och svart

När vi för ett drygt halvår sedan börjat vänja oss vid tanken att en bebis till var på väg var den stora frågan: var fanken ska stackaren sova?

Vi har ju ett stort hus, men det är inrett och planerat på ett lite knasigt sätt. Garderober, fönster, stora möbler och annat som gör att alternativen är begränsade ifall man vill möbla om.

Men så kom jag på att om vi slängde ut en av garderoberna i vårt sovrum skulle det gå! Garderoben i fråga är ändå en temporär lösning, ett slitet och begagnat Ikea-skåp som följde med i flytten. Vår plan har hela tiden varit att investera i en ordentlig måttbeställd garderobsvägg, men nu var det ju bara bra att vi varken haft råd eller inspiration att fixa saken.

Så det blev så här!

IMG_3401.JPG

Vi hittade en svart Brio-säng på Tori. Fårskinnet fick Selma i dopgåva av sin farmor, korgen är från Prisma och pompomsarna från Juhlamaailma.

Eftersom jag vill kunna ligga och läsa om kvällarna utan att ljuset väcker Oskar letade jag länge efter en sänghimmel av ett lite tjockare tyg. Irriterade mig också på att de är så förbannat dyra - 100 euro för en så enkel konstruktion! Hrmpf.

Så till sist sydde jag en själv av en tygbit från Eurokangas och metallringar från Hobby Point. Är faktiskt ganska nöjd med slutresultatet! Det är mörkt i spjälsängen fast jag ligger en meter bort och fnissar år Crazy Rich Asians.

Vi ville inte göra hål i taket för sänghimlen så till sist hittade Jonas en metallkonstruktion på nätet, den har en bastant fot och en böjd pinne som man krokar fast himlen i. Smart!

IMG_3399.JPG

Trodde ni att jag var klar med att framhäva min präktighet? Icke. Jag har virkat denna lilla pläd också. Batman är från Jollyroom, precis som lakanen och spjälskyddet.

IMG_3403.JPG

Jag blir alltid crazybananas på Tokyos julbasar, där design- och konststuderande från Aalto-universitetet säljer sina alster. Har köpt så många prints att jag kunde tapetsera hela huset. Men de här fina små trycken fick jag upp på väggen. Konstnären heter Anna Hiilinen.

IMG_3400.JPG

I fotändan av sängen en gammal ljusslinga från Lisbeth Dahl och en speldosa från Bebes som var en julklapp av min mamma. Den spelar Game of Thrones-signaturen! Det ska böjas i tid, förstås ni.

IMG_3402.JPG

Så att sånt. Jag är väldigt nöjd med helheten, tror inte grejerna har kostat mera än 120 euro sammanlagt och då köpte vi en ny madrass. Resten är begagnat, reafynd eller tillverkat med våra egna små svettiga fingrar.

Gillar också att vi helt kallt körde på med den färgskala som redan fanns i vårt sovrum och inte försökte få någon klassisk baby-pastell-vrå att smälta in. Nu får det se ut så här tills Oskar är stor nog att flytta in i Selmas rum.

Och då ska vi skaffa den där garderobsväggen.

Prylfrossa i babybubblan

Den första tiden med en bebis kan vara lite si som så. Man lycklig, trött, gråtmild, ilsken, öm i skrevet, dallrig om magen, rastlös, utmattad om vartannat.

Men hjälpsam som jag är tänkte jag nu lista några prylar eller fenomen som gjort de senaste två månaderna lite extra livade för mig!

IMG_3266.JPG

Vi börjar med apelsinsaft! I en del K-affärer finns ju en gigantisk juicepress på fruktavdelningen. Man trycker på en liten kran och då börjar apelsiner åka omkring, maskinen säger bonk och splurrrtsch och så rinner härlig färskpressad apelsinjuice ut (förhoppningsvis har du fattat att hålla fram en liten butelj). Och de är så inihelsicke gott!

Jag orkar aldrig äta apelsiner - för petigt! - så det här är perfekt! På just den här bilden hade jag också lagt i både vodka och Galliano, men det var för att det var lördag och kväll.

IMG_3265.JPG

Fejset hörni. Här kan det behövas lite extra stuff. Alla morgnar har jag inte möjligheten att stå och exfoliera och badda med syror och serum, så då får det räcka med en produkt. Mandelolja är helt lysande, speciellt nu när det är smällkallt och trynet blir torrt som en överbliven fredagstortilla i en öppen påse en tisdag morgon.

Jag gillar Maria Åkerbergs mandelolja, den är doftfri och mysig och försvinner snabbt in i huden. 12 euro kostar en flaska och det räcker med några droppar, så det blir prisvärt.

Ingenting för en väl gladare än när en billig produkt visar sig vara bättre än svindyra motsvarigheter! Lite så är fallet med Maybellines eye-eraser. Köpte min i mataffären för länge sedan (den har hunnit byta layout på etiketten sedan dess) och den kostar visst runt tian! Det här är på riktigt den enda concealern som ens kommer i närheten av att täcka in mina Onkel Fester-ringar runt ögonen.

Elizabeth Ardens 8 hour cream är knappast någon budget-tub, men jag brukar försöka slå till när jag handlar taxfree. Till all lycka är det dryg, jag har använt samma tub nu sedan sommaren fast hela familjen tidvis är och nallar av “den där orangea salvan som luktar underligt”. Jo, för har du torra läppar, spruckna nagelband eller slut-snutna näsvingar är det här den bästa mössön på marknaden.

IMG_3268.JPG

Nu vidare till någonting dyyyyrt.

Jag var nyförlöst, glad, hormonstinn och fick plötsligt biblioteksersättning för mina böcker! Här ska köpas push-present, hojtade jag (eftersom ingen annan verkade fatta att man ska få en sådan nuförtiden).

Och så slog jag till på denna formidabla skötväska från brittiska Jem+Bea! Jag är så himla nöjd med inköpet!

Väskan är rena rama Mary Poppins-bagen, jag får med mig ALLT i den. Blöjor, extra kläder, amningsinlägg, plånbok, 8 hour cream etc. Den har en massa fina små fack och jag organiserar mitt pick och pack så fint, så fint.

Med mina två första barn tyckte jag att skötväska var en onödig utgift, så hade olika kassar och påsar istället. Det gick bra förstås, men den här väskan gläder jag mig åt varje dag! Dessutom är den designad så att man kan lägga en laptop i facket för skötunderlag när man inte längre har behov av en skötväska. Och det gör ju den till en investering för livet snarare än för småbarnsåren.

FullSizeRender.jpg

Här ser vi min röv i svarta leggings. Nå nä, det är inte min röv, men jag har köpt likadana leggings!

Att magen känns lite som en slutsutten saccosäck efter graviditeten är högst normalt och inget jag orkar bekymra mig över. Men jag har märkt att det är ganska bekvämt att ha på sig någonting som smiter åt så där lagom mycket. Jag testade en sådan där gördel med kardborre-band först men den åkte bara upp och krånglade.

Däremot rekommenderar jag varmt Seraphines post pregnancy-leggings. De drar in, stöder och hålls på plats. Jag märker att jag sitter i en bättre ställning när jag ammar ifall jag har dessa på mig.

Och jo, ifall magkorvarna irriterar ens estetiska öga är de här brallorna också perfekta. Men mjölkstinna bröst upptill och magindragarleggings nertill är jag just nu så när en Sofia Vera¨gara-kropp jag någonsin kommer att komma …

FullSizeRender.jpg

Och så är det ju en bra idé att försöja få koll på bålen igen. Magen alltså, inte den som serveras i en stor skål med is och skivad citron.

Mamma-mage-appen är rätt rolig. Man får göra ett väldigt enkelt litet träningspass varje dag. På den första nivån är övningarna så enkla att man på riktigt kan börja med dem några dagar efter förlossningen om man så vill.

Det är verkligen inte fråga om plankor eller armhävningar, utan mycket simplare saker. Men övningarna är märkligt effektiva, fast jag bara låg på golvet och viftade med armarna lite lojt kom jag plötsligt i kontakt med magmuskler som jag inte känt av på sju månader! An efter blir upplägget mera krävande, jag har bara kommit halvvägs så vet inte hur utmanande de sista nivåerna är. Men så här långt har det varit passligt.

Och jo, bäckenbotten-träning ingår också i appen! Så det här är ett perfekt litet träningsprojekt i det skedet man ännu inte får/kan/orkar göra så mycket.

IMG_3287.JPG

Nåja. Det där är ingen pryl men han är så söt att han platsar på listan ändå.

These are a few of my favourite things, trallallalaaaa! Ingen spons någonstans, har köpt allt själv. Utom babyn. Det är väl kind of olagligt?

Tillvaron är rätt hyvens, faktiskt!

Jag har påbörjat en massa blogginlägg de senaste veckorna, men blivit på hälft och sedan tyckt att utkasten är fåniga. Inte kan jag smälla ut ett “så var mitt 2018” nu, två veckor efter alla andra? Eller jo, det kan jag förstås men jag vill inte.

FullSizeRender.jpg

Får bli en virrig liten lägesrapport istället.

Vi har det fint! Oskar är en trevlig liten person som har börjar le och gurgla. De första veckorna är ju bebisar ungefär lika kommunikativa som ättiksgurkor, så man är så tacksam för lite feedback i form av ett tandlöst grin då och då. Han verkar nöjd! Yay!

FullSizeRender.jpg

Nätterna går också rätt skapligt (peppar, peppar) och jag passar på att dra nytta av min mamma-superskill: att ta tupplurar på dagen om natten varit bökig. Alla kan ju inte sova på dagen, men jag lärde mig den ädla konsten under åren då jag gjorde morgonradio. 20 minuter kan göra underverk. Därmed är jag hyfsat pigg.

Kände mig lite stroppig i måndags då jag gick på eftergranskning.

Det visade sig att jag har återhämtat mig efter graviditeten i rekordfart. Magmusklerna är tillbaka där de ska vara, stygnen har läkt bra och läkaren menade att allt såg korrekt ut på insidan också.

Jag var ju lite fundersam på förhand, hur ska min 38-åriga kropp fixa återhämtningen jämfört med min 25-åriga dito. Nu visade det sig att min äldre kropp är mycket bättre på det här är min yngre!

Ha! Önskar det var möjligt att kontakta mig själv som 25-åring och ropa “pilutta dig”!

(Fast tur att det inte är möjligt. Skiträdd skulle ju Eva 25 år bli om en något fetare och rynkigare version av henne själv med ett litet gossebarn vi bröstet plötsligt skulle flasha till och skrika Astrid Lindgren-uttryck.)

Nu gäller det bara att försöka bli av med de extrakilon som graviditetsdiabetesen prackade på mig. Inte för att hetsa upp vare sig mig själv eller någon annan men det är aptråkigt att inte kunna använda 3/4 av sin garderob och kilona sitter envist kvar. Så originell som jag är inleder jag året med diverse hälsolöften.

Ska återkomma med lite tips och funderingar på sådant jag testat de senaste veckorna vad träning, amning och kost beträffar. Tänk er Oprah’s favourite things, men i billigare tappning. Och inga gratisprylar till publiken.

Känner att jag sålde in nästa inlägg väldigt dåligt nu. Och nu vaknar Oskar.

Äsch. Nu publicerar jag bara. Hörs!

IMG_3058.JPG

Batman hälsar.

En juicy förlossningsbeskrivning för alla som gillar sådant

Nu är Oskar en vecka gammal. De lustiga är att jag omöjligt kan komma ihåg en tid då han inte skulle ha varit här. Han är liksom en så självklar del av tillvaron, trots att han är en liten klimp på fyra kilo.

Men jag ska passa på att skriva ihop en förlossningsrapport, främst för att jag vet att många (jag själv i synnerhet) älskar att läsa sådana. Alla andra får hoppa över detta inlägg.

På måndagen för en vecka sedan skedde det där typiska, att alla tecken på att förlossningen närmar sig plötsligt upphör.

Till och med försammandragningarna var med ens ovanligt milda. Jag kände mig förstås allmänt fed up men rultade iväg till Esboviken för att hämta Tyras tandställning som reparerats. Rultade sedan hem igen och lagade mat. Pustade och stånkade och tyckte synd om mig själv. (Egentligen ska man inte tycka synd om sig själv när man klarar av att promenera fem kilometer i någorlunda rask takt i vecka 40, men hade någon sagt det till mig då hade det gått illa.)

Sista mag-selfien. Ser rätt knasigt ut.

Sista mag-selfien. Ser rätt knasigt ut.

Klockan 21 ställde jag mig i duschen och blev med ens osäker. Vad var det som rann så förbenat?

Var det bara duschvatten eller hade jag slutgiltigen förlorat kontrollen över urinblåsan? För fostervatten kunde det omöjligt vara. Eller?

Duschade klart, klädde på mig och väntade. Och visst tusan, där kom den första värken! Liten och försynt, men som tredjegångsföderska fattade jag ju vad det var fråga om.

Eftersom vattnet nu då eventuellt hade gått ringde jag Esbo sjukhus, men meddelade dem kavat att jag nog skulle stanna hemma ett tag till. Värkarna var inte speciellt smärtsamma och inte märkbart täta heller.

Maken förberedde sig för tv-kväll.

Walking dead varje måndag, en helig stund fast jag gav upp med serien för femtielva säsonger sedan men han tittar troget. Han trodde nog precis som jag att det var falskt alarm.

En halvtimme senare trillade poletten ner för oss båda. Det skulle nog bli nödvändigt att åka in till sjukhuset med en gång. Det hela accelererade väldigt fort. Jag ringde mina föräldrar som genast kom åkande med armarna fulla av sängkläder (de skulle övernatta hos oss och skicka iväg flickorna till skolan nästa morgon).

Och så bar det iväg i den kyliga Esbonatten.

Jag skrevs in kl 22.50, vid det laget hade jag så ont att jag inte var kontaktbar under värkarna. “Lustgaaas” hann jag väsa till barnmorskan, så det fick jag med en gång. Jag var 4-5 cm öppen så vi var definitvt på gång men en bra bit från målet.

Selma födde jag ju enbart med lustgas, jag hann inte få något annat. Och det gick rätt bra den gången, värkarbetet var hanterligt så lustgasen och varmt vatten räckte. Men det här var någonting heeelt annat ...

Jag kommer att vara evigt tacksam för att barnmorskan på Esbo sjukhus läste situationen så rätt.

Hon frågade mig med en gång “vill du ha ordentlig bedövning?”. Jag försökte väl vara lite tuff där mellan sammandragningarna och säga att “ja tack det vill jag nog säkert i något skede”. Men hon ringde in anestesiläkaren med en gång och mirakulöst nog vandrade hon in i salen bara tio minuter senare!

Jag fick spinalbedövning med en gång och för säkerhets skull satte man också in kanylerna för epidural om jag skulle behöva en sådan i ett senare skede (smart!). Jag måste medge att jag inte minns riktigt vad som hände här, för på bara någon timme hade smärtan gått från “ääh, jag kan gott stanna hemma och ta det lugnt” till “en alien försöker ta sig ut genom min rygg, som när John Hurt åt spagetti men baktill”.

Spinalbedövning, alltså. Vilken jävla grej!

Smärtan försvann på några minuter! Ja, inte helt och hållet, jag kände ännu värkarna och de gjorde förvisso ont, men på en helt annan nivå. Det var underbart.

“Sådärja, nu ska vi se om du har öppnats något mera” sa barnmorskan och gluttade in mellan benen på mig bara för att lite häpet utropa “Ojdå. Nu skulle det vara dags att krysta då!”.

Jag trodde det var ett skämt. Vi hade ju bara varit på sjukhuset i någon timme! Jag skulle ju yoga-andas, duscha, vanka runt i korridorerna, lyssna på min förlossnings-spellista, be Jonas tända led-ljusen för allmän mysfaktor och vara otålig! Inte fanken skulle jag väl krysta ännu?!

Men jajamen, krysta skulle jag.

Spinalen gjorde faktiskt att jag inte kände någon smärta alls i underlivet när jag högg i fast de var tvungna att klippa lite.

Drabbad av jävlaranamma-hybris fokuserade jag på något jag lärt mig i podcasten Vattnet går. När man krystar ska man trycka hakan mot bröstet, göra en liten situp och låtsas att man försöker klämma ut en tampong (en satans stor tampong men principen blir ganska tydlig om man tänker så).

Två krystningar, govänner.

Det räckte. Jag tog i för drottning och fosterland och plötsligt var han ute! Det ska jag skryta med tills de lägger mig i graven. Här har ni en som kan klämma. Oklart varför jag känner mig så stroppig över just den saken. Rätt värdelöst som partytrick.

Första bilden på miraklet.

Första bilden på miraklet.

Men det går inte att komma ifrån att det här var en extremt tung förlossning.

Efteråt ombads jag betygsätta min upplevelse och trots att det gick extremt fort och bra den här gången var detta utan tvekan min jobbigaste förlossning.

Godmorgon!

Godmorgon!

Med Tyra knogade vi på i tretton timmar, men efteråt insåg jag ju att de första tio varit ganska mesiga (det behöver man inte fatta som förstagångsföderska heller, det är helt okej att tycka förfärligt synd om sig under inledningen).

Selma kom också med faslig fart, vi landade väl på sju timmar från första värken tills hon var ute. Men det var ju utdraget jämfört med lillebror, där jag gick från noll till hundra på tre timmar!

Klockan är 03 och vi sitter i förlossningssalen och äter frukost/ nattmat/ mellanmål/ jubelsmörgås.

Klockan är 03 och vi sitter i förlossningssalen och äter frukost/ nattmat/ mellanmål/ jubelsmörgås.

Att öppnas med sådan fart och att gå rakt in i riktigt smärtsamma sammandragningar var oerhört tufft. Jag vågar inte ens tänka på hur det skulle ha gått om inte barnmorskan sett till att jag fick bedövning så snabbt.

Jag har själv alltid trott att en snabb förlossning är att föredra, men nu vet jag bättre.

Någonting där mittemellan tror jag är skonsammast. En förlossning som tidsmässigt är så kort att mamman inte hinner bli utmattad, men ändå så lång att öppningsfasen sker gradvis och inte som en explosion.

Första mötet med syrrorna. Två av tre på denna bild kommer att minnas den här stunden för evigt.

Första mötet med syrrorna. Två av tre på denna bild kommer att minnas den här stunden för evigt.

I gengäld har återhämtningen gått väldigt bra!

Jag tog värkmedicin de första dygnen, tack vare den gick det bra att leva med eftervärkarna och stygnen i fjöselimanget. Mjölken steg på fredagen och då blev mina bröst sådana Lollo Ferrari-bollar att det var svårt och smärtsamt att amma. Men med envishet, bröstpump, varma duschar och litervis av bröstvårtkräm tror jag vi har tagit oss förbi den punkten också.

Avslaget är ofräscht, kroppen ömmar och det kommer att dröja länge innan jag kan klä mig i något annat än gravidjeans, men allt detta känns som ganska rimliga bekymmer.

Hem ljuva hem.

Hem ljuva hem.

Jag är himla stolt över att ha burit och fött tre fina ungar och så oerhört tacksam över att alla tre förlossningar gått så pass bra.

Fast det gjort för jävla ont alla gånger har jag alltid känt mig hundra procent trygg och haft fullt förtroende för barnmorskorna.

Men jag kommer heller inte ifrån insikten att Oskar sannolikt hade blivit en av bebisarna som föddes i bilen ifall vi inte hade råkat bo bara en kvart från närmaste förlossningssjukhus.

Redan att ta sig till Lojo (det närmaste sjukhuset ifall det hade varit fullt i Esbo och på Kvinnokliniken) hade antagligen lett till att jag gått ur upplevelsen svårt traumatiserad. Okej, om vi fått direktiven att söka oss dit hade vi förstås startat genast och inte drönat hemma den där extra halvtimmen, men ändå.

Jag önskar verkligen att alla som föder barn ska få den upplevelsen: att det må ha varit jobbigt och smärtsamt, men åtminstone slapp man vara rädd.