Vem tusan är Eva Frantz?

 
IMG_1109.jpg
 

Historien om mig

Vi tar det från början, det känns logiskt. Jag föddes 1980, samma dag som någon Reagan blev president i Amerika. (Jag såg för övrigt absolut ingen skillnad på Reagan och Koivisto, de var helt identiska i mina ögon. President-dude-looken.) 

Jag är enda barnet (konstpaus så syskonmänniskor ska hinna tänka "ja sini DET förklarar ett och annat") och växte upp med folkloristmor och fysikerfar vid Rutiåns strand i Kårböle, Helsingfors. Bra barndom, välgödd ung dam. 

Efter studenten studerade jag journalistik på Soc&kom och fick i den vevan in foten (en miltärkängebeklädd sådan) på Yle och dåvarande Radio Vega. Där har jag sedan tillbringat hela mitt yrkesliv, som reporter, hallåa, programledare, musikredaktör, webbredaktör och diverse annat. 

Javisst ja, en familj blev det ju på vägen. En skäggig fysiker från Vasa och två finurliga små döttrar hakade på min levnadsbana. Barnen föddes 2006 och 2008. 

Bloggat har jag gjort länge. Längelänge. Inte lika länge som Ebba von Sydow, men nästan. Först på Yle, sedan på blogspot och nu här på egen sida. År 2011 belönades jag med ett Bloggpris för årets nykomling. 2012 fick jag ett till  för Årets bäst skriva blogg! Diplomen hänger kvar på paradplats. 

För några år sedan fick jag möjligheten att kommentera Eurovision Song Contest tillsammans med Johan Lindroos, en kollega som jag inte kände alls. Och nu är vi inne på vårt sjunde Eurovisionsår tillsammans, inklusive tv-program, podcast och årliga direktsända referat från tävlingen. Kanske det roligaste jag gjort under min yrkesbana!

Mitt senaste påhitt är att skriva böcker! Hösten 2016 utkom min debutroman, en deckare vid namn Sommarön. Hösten 2017 kommer nästa, Blå villan, som förhoppningsvis blir en serie fristående böcker om polisen Anna Glad. 

Så här är jag nu. I ett gult hus i Esbo med man och barn, bollandes journalistjobb, deckarskrivande och andra projekt. Jag är speciellt förtjust i att blanda cocktails, lyssna på pladdriga podcasts, tillreda experimentmat, haka på suspekta hälsotrender och resa till London. 

Det där var jag i ett nötskal. Rimligtvis ett ganska stort nötskal.