Det går inte alls bra, det här!

Wääääh. Efter några månader av flow har jag kört fast. Big time. Energin är slut, inspirationen likaså. Har väldigt lite kvar att göra med Blå villan, men det går så trögt!

Jag tror egentligen jag bara skulle behöva två-tre dagar i lugn och ro med ett doftljus och några burkar lakrits-Skyr och så skulle boken vara klar. Men kommer jag igång?

Nä.

Jag lallar runt på internätet och bekymrar mig för olika saker. Speciellt samarbetsförhandlingar. Och pengar. Och debutantseminarier. Och recensionsdagar. Och en massa annat som jag omöjligt kan påverka. 

Men det händer ju skojiga saker också. Förra veckan hade Kiev-delegationen ett möte. Dvs de som ska åka till Eurovisionen med Norma John (eller Lasse och Leena som de heter på riktigt) i spetsen, en flygel, en krinolin och 1500 lakritsstänger. 

Och så snurrar ju De Eurovisa på tv varje lördag! Hoppas ingen har missat att BFF- Ellen är med i det andra avsnittet! Hon är suverän, precis som väntat. Det är Janne Hyöty också. Och Pöll och jag får väl godkänt vi också.

Här några fina bilder från inspelningen, knäppta av Barbro Ahlstedt. Och själva programmet hittar du ju här. 

Överraskningsresa till London! (eller: Vem är världens bästa hustru, måntro?)

Oj vilket långt upphåll det blidde, ursäkta! God orsak till bloggpaus dock. 

I onsdags fyllde Jonas 40 år och jag har i några månader planerat en överraskningsresa till honom. Han visste att vi skulle åka någonstans men inte vart. Det var först vid födisfrukosten han fick veta att det var London som var vår destination!

Att flyga till London är snorbilligt om en är ute i god tid. Men hotellet satsade jag mången hopsparad slant på.

Här bodde vi! Hazlitt's heter detta tjusiga 1700-talshus mitt på livliga partygatan Frith Street i Soho. Dock tar barerna slut några tiotals meter från hotellet så det var lugnt och skönt. 

Liksom kolla. Värsta Downton Abbey-fantasin. Sniduvindiga golv och patinerade möbler. Tjocka lyxiga morgonrockar gyllene kranar i badrummet. Och frukost på sängen. Tack, Carson. 

Dessutom var vädret fint! Det hade jag inte vågat hoppas på. I London var det typ juni. Syrener och tulpaner blommade för fullt. 

Jonas är inte alls lika förtjust i att resa som jag, främst för att han hatar att yra, stressa och tvingas fatta snabba impulsbeslut om var en ska äta, vilken metrolinje en ska ta etc. Så eftersom det här var en skräddarsydd resa hade jag arbetat som en liten bäver för att minimera alla sådana här moment. Hade bokat alla restauranger, till exempel. Kan varmt rekommendera Sticks'n'sushi i Covent Garden (suveränt god japansk mat och smarriga cocktails), 45 Jermyn Street i Fortnum & Mason's hus (vi beställde in the caviar trolley!) och biffrestaurangen Hawksmoore Seven Dials (perfekta rump steaks och sticky toffee pudding). Hade ingen tidigare koll på någon av krogarna, hade förlitat mig helt på nätrecensioner. 

Och så hade jag hängt på låset och fått biljetter till The Book of Mormon också. Jonas bror med familj sponsrade biljetten. Helt galet roligt och politiskt inkorrekt. Alla måste se den. 

Och så tassade vi nu bara omkring, gick i affärer, satt en lång stund på en parkbänk som två pensionärer, drack lite vin här, åt en cheesecake där, åkte flodbåt från Greenwich till Westminster och hade det väldigt bra. 

Överlag en resa som en lever länge på! Nu ligger ribban ganska högt inför min 40-årsdag om tre år, haha. 

Missa inte De Eurovisa!

IMG_1560.JPG

Aj varför ska man titta på det ikväll kl 21 på Yle Fem (eller fast nu på Yle Arenan)?

För det är roligt! Våra gäster Emma Sandström (hon som var med i vårens UMK) och Tomas Ek (radio- och Euroviisutlegend) är charmiga och smarta. Pöll-Johan (som snart blir musikchef på Yle Radio Suomi, härriguuud!!!) är finurlig och underhållande som vanligt! Och jag är inte så pjåkig jag heller, framför allt har jag en häftig gul blus! 

Fotona knäppte Barbro Ahlstedt!  

IMG_1621.JPG
IMG_1622.JPG
IMG_1613.JPG

Mysteriekväll i Kyrkslätt

Då en skriver böcker landar en del förfrågningar i inboxen. De flesta är väldigt trevliga, ​som inbjudan till mysteriekväll på idylliska Wohls gård i Kyrkslätt. 

IMG_1574.JPG

Aftonsolen sken och det serverades vin! Cirka 15 pers ville komma och höra mig intervjuas av Jenny Paajes. Mycket lyckat!

Fast jag får riktigt tänka efter då jag får frågor om Sommarön! Det är ju flera år sedan jag skrev den. Till och med Blå villan känns avlägsen, fast den inte ens har utgivits ännu! Helst skulle jag babbla om boken med arbetsnamnet Lott 53, men det skulle knappast vara så spirituellt.

Intressant insikt dock, nu fattar jag varför författare ibland verkar smått förvirrade på bokmässor och sånt fast de ska prata om sina egna alster. Det är ju samma sak som att som journalist försöka förlara varför man ställde just de och de frågorna i en intervju 2014. 

På hemvägen lyssnade jag på favoritpodden Hietanen och Henriksson som bland annat sa att de författare som gärna berättar om hur mycket av dem själva som finns i romanens huvudperson inte brukar vara så bra författare. Då rodnade jag där jag satt i bussen, för hade precis suttit och skroderat "Det finns lite av mig i ALLA mina karaktärer!"

Nolo! 

Höjden av idioti - att fettskamma sig själv

I början av året kom jag väldigt bra igång med träningen. Det var inte alls ovanligt att jag på en och samma vecka lyckades klämma in två yogapass och tre löprundor.

IMG_1556.JPG

Och jajamen, en mår ju toppen av en sådan livvstil. Sover gott, vaknar pigg, nacken krampar inte, om en tvingas rusa till bussen avlider en inte mitt i språngmarschen etc. Vi är säkert alla överens: det är sjuuukt bra att motionera. 

Men en del veckor blir det nu bara inte av.

Det kan handla om kvällsprogram som krockar med yogatimmarna. Eller en resa som rubbar rutinerna. Jag kanske har lite ont i halsen. Jag fastnar framför datorn och plötsligt är klockan 23.15 och jag har inte joggat en meter ens.

Och jo - hemska saker - ibland ids jag bara inte. Det är mänskligt att vara en slöfock ens ibland. 

Nu det störiga.

Jag har ju gått ner en hel del i vikt det senaste halvåret och är just nu helt till freds med min kroppshydda. Förra veckan struntade jag i allt vad träning hette och var oerhört bjussig mot mig själv. Det är okej Eva, sade jag farbroderligt (oklart varför jag förvandlades till farbror i samma veva), du har jobbat hårt med inspelningarna och allt det där. Det blev en mellanvecka med träningen, men det är inga problem alls, stumpan (usch, jag är visst en farbror som kör härskarteknik). Det är okej, spelar ingen roll i det långa loppet. Bra att du inte överansträngde dig. 

Men så här resonerade jag ALDRIG när jag var större!

Om jag tappade bort mina träningsrutiner var jag otroligt hård mot mig själv. Det spelade ingen roll vad orsaken till min träningspaus var, den kunde vara hur legitim som helst. Barn med vattkoppor, övertidsjobb eller andra faktorer jag inte kunnat påverka, jag klådde upp mig själv ändå. Du borde ha hunnit, skrek en sträng röst inom mig (Anna Skipper? Är det du?). Men du tog dig inte tid! För du är lat! Och plösö! Se nu på de där magkorvarna, de försvinner ingenstans för du är misslyckad och slö! Jag ville knappt sova på mage för jag tyckte magen kändes så massiv (det var den inte). 

Kort sagt: jag utsatte mig själv för första klassens fettskammande.

Så här i efterhand kan jag bli riktigt ledsen på mig själv. För tio kilo hit eller dit ger ingen rätten att vara så där sträng och oförstående, inte ens mig själv. 

Och visst, ibland kan det vara nödvändigt att ge sig själv en spark i aktern för saker och ting ska bli av. Men om de inte blir det - varför klå upp sig? Att var och varannan människa plötsligt springer maratonlopp (framför allt chefer av någon anledning) innebär inte automatiskt att jag också borde. Att gymen är fulla med crossfit-are som flänger runt som orangutanger betyder inte att mitt försiktiga hantelviftande är värdelöst. 

Det vet jag nu. Sitter som bäst här ny-yogad och belåten. Men fasen så sorgligt att jag skulle behöva gå ner i vikt för att bli snäll mot mig själv. Eva våren 2016 skulle ha förtjänat samma respekt fast hon var snäppet större. Så det så. 

Framgång schmamgång

Om det är någonting som gör mig trött som bloggläsare är när skribenter skriver om hur oerhört trötta de är för att de har så fullt upp. Ofta känns de här skriverierna som illa maskerat humble brag. Ojojoj, SÅ många events, och SÅ många deadlines på mitt glossiga jobb, oy vey. Buu-fucking-huu tänker jag elakt och klickar mig vidare. 

Det hemska med att sitta i TV-klippet är att en blir medveten om alla underliga miner en gör. Så här ser ju alla andra mig hela tiden, själv tror jag att jag ser ut som jag gör i spegeln...

Det hemska med att sitta i TV-klippet är att en blir medveten om alla underliga miner en gör. Så här ser ju alla andra mig hela tiden, själv tror jag att jag ser ut som jag gör i spegeln...

Men ja. Ibland är ju jag också ganska mör fast jag bara gjort roliga saker veckan lång. Det är läget just nu. 

Och när jag börjar lista vad jag har på gång som bäst ser det ju ut som värsta skytlistan. Men det är också sanningen. 

Jag har spelat in några tv-program där jag är programledare.

Jag filar på min andra roman, samtidigt marknadsför jag ännu den första romanen för fullt.

Jag förbereder mig för en arbetsresa till Ukraina.

Jag funderar på en arbetsförfrågan jag fick i veckan (inom Yle) som skulle innebära ett stort skrivprojekt i ett spännande format.

Eftersom Blå villan ska ges ut på finska får jag förfrågningar om intervjuer i damtidningar, sådana finns ju liksom inte i Svenskfinland.

Och så fick jag ett stipendium av Kulturfonden som grädde på moset! 

Ni ser? Skryt! Eller snarare en rad bevis på att det går ganska bra för mig just nu. Och det ska jag väl inte skämmas för? Jag har ju trots allt tragglat på i rätt många år, karriären har oftast stampat på stället och inspirationen lyst med sin frånvaro.

Jag har sökt förbaskat många jobb som jag inte fått. Gjort korkade val, tvingats retirera och inse att min kompetens inte räckte till. Tassat hem med svansen mellan benen, brölat, druckit för mycket vin, sovit på saken och rest mig igen. 

Kanske jag har gjort mig förtjänt av lite flow?

Flowet i fråga kan ju få ett tvärt slut precis när som helst, så kanske jag borde njuta och vara stolt så länge det varar? Jag kan ju trots allt vara arbetslös till sommaren (samarbetsförhandlingar, you know), Blå villan kan totalfloppa, De Eurovisa läggas ner etc. 

Så varför kan jag då inte kosta på mig lite hybris? Lite "boogiewoogie, vad bra jag är" just i denna stund?

Svårt att säga. Kanske jag rädd för att jinxa någonting om jag smäller allt för ljudligt med hängslena? Rädd för att bli uppblåst och odräglig? Rädd för att fallet ska bli ännu mera smärtsamt om jag flugit upp på en mental prispall? 

Kanske. Men just i dag ska jag vara uppblåst ett slag. Det går bra nu. Bravo jag. 

 

Tre intensiva dagar med De Eurovisa

It's a wrap - det är en tunnbrödsrulle!​

IMG_1505.JPG

​I tre dagar har vi spelar in hela den sjätte säsongen av De Eurovisa. Rätt otroligt att vi hållit på så länge, rena rama långköraren ju! 

Och precis som varje år var det tungt, intensivt, lite stressigt men förbaskat kul! Då sminket (och spanxen​) sitter, gästerna är på plats och kameran börjar filma släpper all min nervositet, för att analysera Eurovisionslåtar är ju det kuligaste som finns!

IMG_1498.JPG

Årets gäster levererade verkligen, alla tog sitt uppdrag på stort allvar och gjorde roliga, smarta och ibland förskräckta analyser av de 43 bidragen. Det har varit vårt enda rättesnöre då vi gjort upp listor på våra önskelistor på gäster, att de får vara artister, låtskrivare, ESC-nördar eller något helt annat, men de ska gilla Eurovisionen på riktigt och ge alla bidrag en rättvis chans. Det här var inga som helst problem för Emma Sandström, Tomas Ek, Ellen Strömberg, Janne Hyöty, Mia Hafrén och Christoffer Strandberg. 

Jag måste ännu berömma gänget som har hand om dekoren. Jag skulle kunna bo i De Eurovisa-kulisserna! Kolla! 

IMG_1503.JPG

1960-talsmöbler och nostalgifoton på väggarna  

IMG_1504.JPG

Ukrainsk skumpa!  

IMG_1506.JPG

Och så har de visst tömt rekvisitaförrådet på snygga vaser. 

Jag har nästan inga bilder på gästerna för jag hade inte med mig telefonen i studion då de var på plats. Men jag lovar att återkomma med dylika.  

Och jo, premiär blir det i Yle Fem och på Arenan den 8 april! Avsnitten går att se i hela världen!  

Författare eller journalist? Vad vill jag hellre vara?

Nåja! Beklagar dröjsmålet, men nu ska jag äntligen ta itu med de återstående frågorna från frågestunden!

IMG_1453.JPG

Karin E är det som undrar. 

Jo, jag funderar över kombinationen journalistjobb - författare. Hur ser du på framtiden, kommer du att bli tvungen att välja? VILL du det ena eller det andra, och vad vill du hellre vara utan i framtiden, pengar eller tid? Det är sånthär jag själv funderar mycket på.

Jo. Mina tankar går i samma banor. Om jag fick göra precis som jag ville skulle jag vara fast anställd journalist på våren och författare på hösten! Månadslön på våren, något trevligt stipendium på hösten, det skulle vara idealet. Men det är ju inte så lätt att få både arbetsgivare och fonder med på denna behändiga lösning. 

Men i något skede kanske jag måste välja. Eller i så fall fortsätta med journalistiken på frilansbasis om jag vill ha tid över för skrivandet. Iofs pågår ju regelbundna samarbetsförhandlingar på mitt jobb så i värsta fall är valet inte ens mitt.

Ifall Yle slänger ut mig blir författandet min plan B, och det känns ju inte så peppande, men tanken ger mig ändå en viss tröst. Om karriär 1 skiter sig har jag i alla fall någonting att syssla med, fast det blir knapert med ekonomin. Jag tror inte vi skulle ha råd att bo kvar i vårt hus, till exempel. 

Det som känns lite obehagligt mitt i en samarbetsförhandling är ju tanken att min arbetsgivare skulle resonera typ "ja men hon är ju så duktig och skriver böcker och håller på, henne kan vi peta för hon landar säkert på fötterna". Jag har absolut inga belägg för att min arbetsgivare skulle tänka så här dumt, men kärva tider tar fram de mest paranoida resonemangen.

Så jag tragglar nu på med lite av varje och försöker få orken och inspirationen att räcka till både Ylejobb och deckarskriveri. Oklart om detta är en lösning som fungerar på långsikt. 

Och så undrar vilken nytta du tycker att du har i ditt författarskap av att jobba som journalist.

Jag gillar att vara den där snabba och effektiva människan som kan knattra ihop en fungerande artikel på kort tid. Det har gett mig ett skriv-självförtroende som kommer väl till pass när jag skriver skönlitteratur och kör fast.

Dessutom tror jag att långvarig tjänst vid radion har gjort att jag har lätt för att skriva dialoger. Eftersom jag jobbat med att editera snarvel i sjutton år är det ganska smidigt att skriva ner repliker som låter någorlunda naturliga. 

Jag ska inte heller sticka under stol med att jag tror Sommarön har sålt så pass bra för att jag är bekant från radio och tv - och förvisso bloggen också. Ett existerande personligt varumärke är knappast ett måste för en författardebutant, men i mitt fall var det ett plus. 

Och så undrar jag också vad du svarar alla som säger att de också skulle vilja skriva en bok, men hinner inte/orkar inte efter jobbet.

Så tänker jag ju själv titt som tätt. Ibland undrar jag hur det har varit möjligt för mig att få ihop flera manuskript på fritiden och är bombsäker på att ett sådant tilltag aldrig kommer att lyckas igen. 

Men det finns inga genvägar. Den som vill ge ut en bok måste slå sig er och skriva. I mitt fall blir det ganska lite tv-tittning och nattsömn under skrivperioderna. Det skulle aldrig ha gått när barnen var mindre heller, det var först när de blev så stora att man kunde ryta åt dem att lämna morsan i fred som det blidde böcker. 

Sammanfattningsvis: jag tror journalisten i mig gör mig till en bättre författare och att författaren i mig gör mig till en bättre journalist. Jag önskar att jag skulle hitta på en fungerande lösning som tillätt mig äta kakan och ha den kvar, men vi dubbelagenter får nog fortsätta spana.  

 

Tanter tåntar runt i Tartu

Hälsningar från Tartu! Här lever vi som drottningar med bubbel och bakelser från morgon till kväll! 

Att inleda dagen med att dricka champagne och äta blommor, det borde en göra oftare! Vi bor på hotell Antonius, som är helt ljuvligt! 

IMG_1402.JPG

Turist javisst!  

IMG_1401.JPG
IMG_1369.JPG

Jag vill också frekventera en pub där stamkunderna får egna stop som hänger på väggen!  

IMG_1396.JPG

Gamla domkyrkan. Lite dragig. 

IMG_1395.JPG

Bakelsepaus på Werner Kohvik. 

IMG_1399.JPG

Hoppsan! Jag brukar knäppa mina mest konstnärliga bilder när jag egentligen försöker lägga undan kameran. 

IMG_1403.JPG

Och så en drink på den saken.  Närmare bestämt en Aperol Rose (samma som Spritz men med Fentimans rosenlemonad istället för Prosecco) på Meat Market Cocktail bar.

IMG_1398.JPG

Ikväll blir det mera mat (kommer inte att rymmas i mina Eurovisa-kläder på måndag, gaah) och imorgon ska vi ta oss till det nya Nationalmuseet. Sedan hem igen.  

Men konstaterar redan nu att detta är den perfekta destinationen för en mini-break. Flygresan tog 45 minuter, mat och dryck är otroligt förmånligt och stadens centrum så litet att man hinner utforska det mesta på två dagar. Jippii! 

Det är bökigt att göra tv!

Jisses, är helt slut. Nästa vecka ska vi spela in De Eurovisa. Jag ser oerhört mycket fram emot inspelningsdagarna, för de är alltid himla roliga. Att sminkas och fixas och få prata om världens intressantaste ämnen - Eurovisionen! - men en rad härliga gäster, ibland känns det helt absurt att få betalt för sådant! 

Men det är en bit dit ännu. Insertar ska speakas och klippas, manus ska skrivas, artistinfo om 43 olika artister ska researchas. Och så meddelar Ukraina att de vägrar släppa in Rysslands artist i maj, och det blir ett himla hulabaloo och jag försöker som eurovisionsexpert hänga med i svängarna och uttala mig klokt. 

Samtidigt pågår sista piffet och fixet med förlagens höstkataloger, så omslag ska godkännas, och katalogtexter kollas. I något skede borde jag hinna slå mig ner med manuset också och göra den där ack så viktiga slutredigeringen. Ojoj. 

Men first things first, nu är det De Eurovisa som gäller. Hade tröstmössan på mig i dag så huvudet inte skulle bli allt för snurrigt. Det funkade! 

IMG_1319.JPG

Vad jag shoppade i dag

En vinflaska, en brödrost och en hepatitspruta. Nu vet ni det. 

Och så klippte jag mig hos världens bästa Nora på Naps.

Nu är jag snygg, mätt och vinlullig efter en mysig bokklubbsträff. Hepatitsprutan får någon annan hjälpa till med imorgon. 

Det här var en av de där dagarna då jag blev tilltufsad flera gånger. Fick ett nej för ett jobb jag sökt och ett förmodat nej på ett stipendium jag hoppats på. Ingenting enormt och avgörande, men sådant där smått som gnaver på självtilliten och framåtandan. Men vin, pladder och en ny frisyr gjorde susen.

Imorgon ska jag göra comeback! 

IMG_1311.JPG

Bästa snabbmaten (nyttig dessutom)!

Jag har en tendens att bli ganska fantasilös när det gäller vardagsmat. På veckosluten orkar jag spana in nya recept, pillra ihop spring rolls, låta grytor puttra i timmar och så vidare. Men på vardagar, örk.

Men denna rätt har jag faktiskt uppfunnit helt själv och den tröttnar jag inte på! Den tar ungefär tio minuter att röra ihop, dessutom är den hyfsat hälsosam. 

IMG_1273.JPG

Bulgursallad med räkor!

 

Du behöver (för 2 portioner)

1 påse djufrysta räkor

2 dl bulgur

0,5 dl pinjefrön

några schalottenlökar (beror lite på hur stora de är) 

1 avocado

1 vitlöksklyfta

persilja (eller annan ört) 

några skvättar olivolja  

salt och peppar  

 

Gör så här: 

Koka bulgur enligt anvisningarna. Om du glömt att tina räkorna (det gör jag alltid) är det bara att slänga in dem i mikron någon minut. 

Rosta pinjefröna i en torr stekpanna så de blir bruna. Lägg undan dem på en tallrik. 

Finhacka löken och vitlöken, stek dem mjuka i olja. Finhacka persilja, skär avocadon i småbitar. 

När bulgurn är klar rör du ihop alltsammans i kastrullen: Bulgur, räkor, lök, vitlök, avocado, pinjefrön och persilja. Smaka av med salt och peppar och häll över lite extra olivolja. 

Servera med en klick turkisk yoghurt så blir det extra smarrigt. 

 

Jag lovar, det är beroendeframkallande gott! Testa! 

 

Påskpynt!

IMG_1289.JPG

Jo men snälla Eva, säger ni bekymrat. Det är ju nästan en hel månad till påsk!  

Jag vet, jag vet, men saken är att jag älskar påsk! Som jul, men utan stress och med mera dagsljus! Tulpaner, memma och mustigt rödvin. Långfilmer, långpromenader och feltajmat påskgräs. 

Eftersom jag dessutom kommer att vara upptagen med resor och jobb under de närmaste veckosluten tog vi tillfället i akt denna första riktigt våriga söndag och pyntade loss. Vårt påskpynt är ganska tacky, en salig blandning av vackert handmålade dekorationsägg och dagispyssel. Börjar ha rätt mycket av det dessutom, så det är bra att ta fram allt det fina i god tid. Glad påsk! 

IMG_1288.JPG
IMG_1290.JPG
IMG_1287.JPG

Helsingfors bästa sushi, bästa binge-podden och andra tips

Välkommen till den nya upp-pimpade Baksidan! Hoppas att så många som möjligt hittar hit!

Inleder starkt med en hel drös heta tips! Igår hade jag och maken date-night. Eftersom det inte blir av allt för ofta satsade vi enbart på säkra kort. Och rusade iväg från biosalongen för att hinna till 23.17-bussen hem, för det är viktigt att vi old folks får ordentligt med nattsömn. 

Men nu till tipsen. 

Stans godaste cocktails

Dem dricker man på Shaker i Tennispalatset. Baren är varken stor eller vacker, men här kan de blanda drinkar! Alla cocktails kostar 10 euro och med tanke på att det är riktiga små konstverk som bärs fram tycker jag detta är ett mycket rimligt pris. Jag försöker testa olika drinkar varje gång, men ofta blir jag ändå så snål på en MaiTai att det blir en sådan i slutändan. Perfekt ställe för den som vi ta en snabb med delikat drink före middagen. 

 

Stans bästa sushi

Vi fortsätter på temat "inte så stort och inte så vackert" när vi beger oss till restaurang Umeshu vid Hesperiaparken. Här är det nästan alltid  fullsmockat, så det kan vara värt att boka bord. Restaurangen är liten och murrig, men personalen är vänlig och sushin överjordiskt god.

Vi bestämde oss för att köra total sushifrossa och fick in 50 bitar (så i dag kan jag inte gå, bara göra grimaser och skriva lite lojt på laptoppen).

Ett extra plus för att Umeshus sushibitar är så pass små att man kan äta dem i en munsbit. Det är väl så man ska äta sushi "på riktigt", men en del restauranger serverar så stora makin att en måste bita av dem, och då ramlar ju allting ut och det blir bara bökigt. 

En klart sevärd film

Vi såg Hidden figures, om de svarta kvinnornas avgörande men undanskymda roll inom NASA. Den var precis så bra som jag hoppats. Mycket viktigt att personer som Katherine G.Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson lyfts fram i ljuset, fast det sker på tok för sent. 

MV5BMjQxOTkxODUyN15BMl5BanBnXkFtZTgwNTU3NTM3OTE@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_.jpg

 

Dessutom kändes det på något sätt livsbejakande och sunt när den ganska unga lördagsbiopubliken flera gånger skrek högt av frustration när kvinnorna på bioduken utsattes för öppen och fräck rasism. En bit på vägen har vi kommit, fast det fortfarande är långt kvar. 

Och slutligen: En podcast för Binge-lyssning

Är ni som jag och älskar att upptäcka poddar som gått ett tag så man kan sträcklyssna på allt man missat? Då kan jag rekommendera en podd som tydligen diskuteras mycket i USA som bäst. 

Känner ni till Richard Simmons? Träningsguru som slog igenom någon gång på 70-80-talet, med stort burrigt hår, tassiga små träningsplagg och fruktansvärt mycket energi? Han har spelat sig själv i otaliga filmer, så jag visste ju nog vem han var, men hade ganska dålig koll på vad han egentligen gjort.

Nå, nu är han i alla fall försvunnen och har varit det i flera år. Han lär ska leva dock, men har blivit någon sorts eremit. Hans vänner försöker ta reda på vad som hänt och genom denna podcast få fram budskapet att de saknar honom. Låter som ett underligt upplägg, men det fungerar! Även om det är någonting lite fishy med det hela, för var och en ska väl ha rätt att dra sig undan om en så önskar. Hursomhelst, det här är en podcast det kommer att snackas mycket om också framledes, så hoppa på tåget redan nu! 

Sök efter Missing Richard Simmons så borde ni hitta rätt 

 

 

Flera svar: Så länge tar det mig att skriva en bok

Dags att besvara några frågor till! De här kom från BJ!

Hur gör du när du skriver en bok? Har du en plan klar för hela boken från början eller ändras saker vartefter? Hur länge tar det att skriva klart den första versionen?

Jag utgår ifrån en miljö, gärna en som existerar i verkligheten. Sedan kanske jag måste förflytta miljön lite geografiskt och göra vissa justeringar för att den ska fungera. Men det här verkar faktiskt vara min metod, fast den har uppstått mer eller mindre av misstag. Här har vi en ö/ ett blått hus/ ett nedlagt sjukhus. Vad kan jag hitta på att har hänt här?

Handlingen i Sommarön och Blå villan har vuxit fram lite an efter. I båda fallen hade jag skrivit en god bit innan jag visste vem som var den skyldiga till brottet. Men jag är ganska systematisk, skriver envist på från början till slut och gör inget synopsis på papper.

Jag behöver ungefär ett halvår av mindre fokuserat skrivande och fantiserande, sedan räcker det med någon månad av heltidsskrivande för att det ska bli ett riktigt manus. Det här nu på basis av de tre böcker jag petat ihop hittills.

Läser du mycket deckare? Har du några bra boktips? (Jag som nästan har förläst mig på Agatha Christie och Dorothy Sayers genom åren har nyligen upptäckt Gladys Mitchell, som skrev lite vansinniga och väldigt underhållande engelska deckare)

Jag har alltid älskat att läsa deckare men just nu vågar jag inte läsa allt för många eftersom jag är rädd för att drabbas av mindervärdeskomplex, haha. Men klassiker som Agatha Christie och Maria Lang läser jag gärna, likaså de svenska deckardrottningarna Läckberg, Jungstedt, Rudberg (främst som ljudböcker just nu faktiskt, då börjar jag inte jämföra med mitt eget skrivande på samma sätt). Thrillerförfattare som Lars Kepler och Thomas Harris går också bra om jag är på det humöret.

Läser du mycket bloggar? Något särskilt bra tips där?

Har lite tappat bort mig i bloggvärlden de senaste åren, kanske mest för att mammabloggar inte längre känns så aktuella för mig. Mest läser jag mina kollegers bloggar (vilket ju nästan är lite onödigt eftersom vi hinner tjattra en del face to face), men Hannah, Anne och Julie tittar jag gärna in hos. Och Maria och Kugge, som skriver om sitt skrivande och ger mig inspiration. Gällande svenska bloggare förblir jag Ebba von Sydow, Lady Dahmer och Underbara Clara trogen. Vi mognar liksom i takt.

Vad är det för cocktail du har i handen på bilden?

Det var en Morjens, den officiella partydrinken på Den finlandssvenska kryssningen (här skulle ungdomen säga "cringe"). Den var riktigt god, innehöll vodka, rhubarb sour, hallon, Russian och Sprite, om jag minns rätt. 


Svar på frågorna, del 1: Om att gå från hårig till skallig och till hårig igen

  1. Vad kul att några vänliga själar förbarmade sig över min frågestund och ställde väldigt intressanta frågor dessutom! Här ska svaras! Men är dålig på att fatta mig kort, så får nog göra flera inlägg. 
  2. Börjar med Irenes fråga som jag tycker tarvar ett helt eget inlägg.
Jag är nyfiken på om du tror att något speciellt orsakade både ditt håravfall och sen att ditt hår kom tillbaka? Jag har själv tappat allt mitt hår för ett par år sen och funderar förstås på om det någonsin kommer att komma tillbaka. 

Jaa du. Ingen läkare kunde ge mig några svar, men min egen teori är att håravfallet var en reaktion på att väldigt mycket sket sig på samma gång i mitt liv. Och det var inte ens fråga om några jättetragedier, ingen blev sjuk eller dog, men det var så mycket som strulade samtidigt att helheten blev rätt mastig. Vi byggde ett hus och mitt i projektet vägrade banken låna det belopp vi räknat med, yngre dottern fick en dagisplats i fel ända av staden, jag skulle tillbaka på jobb efter föräldraledigheten men fick meddelandet att jag skulle placeras på en redaktion jag inte alls ville arbeta på. Och så vidare. Jag fattade nog inte själv hur mycket allt det här påverat mig innan håret började trilla av i stora tofsar. 

Prognosen för att håret ska växa tillbaka är rätt dålig, sägs det. När jag lugnat ner mig efter den första skallighetschocken bestämde jag mig för att ta kontroll över andra saker istället. Håret kunde jag ju inte göra något åt, liksom. Så jag åt bättre, tränade mera, gjorde vad jag kunde för att sova bättre osv. Tänkte väl att vare sig håret kommer tillbaka eller inte är det ju aldrig bortkastat att satsa på det egna välmåendet, liksom. Jag bloggade ivrigt om mina tankar kring alopecian, fick härlig respons och kände mig lite behövd och viktig. 

Jag vågade verkligen inte hoppas att håret skulle växa ut igen, men tänkte väl att om jag hittade på andra saker att fokusera på och vara stolt över skulle det inte vara lika knäckande att vara ofrivillig hårlös. Och det funkade! Efter något år var jag rätt glad och stabil igen, mådde bra och allt det som strulat med hus och dagisplatser hade löst sig. Alopecian var inte en så big deal längre. 


 2008. J har just hjälpt mig att klippa bort de sista hårtestarna. 


 Våren 2009. Det ironiska att ha världens hårfagraste bebis när man själv är kal som ett bowlingklot...


 Marmoreringsfasen...


Januari 2012. En frisyr! 

Och ytterligare ett år senare började håret växa! Ojämnt och fläckvis men med faslig fart. Fick raka huvudet varannan dag för perukerna hölls inte på. Jag minns att jag var arg, för jag hade börjat tycka att min skalliga hjässa var rätt cool. Men den här marmorerade varianten var bökig. 

Efter ett tag var utväxten ändå så pass jämn att det blev något som kunde kallas frisyr. Då skippade jag perukerna och så fick jag småningom tillbaka mitt egna hår.

Så stressen fick håret att ramla av, det är jag säker på. Men jag vet ju inte om håret skulle ha återvänt om jag fortsatt att vara ledsen och stressad. På något sätt tror jag inte det. 

Det är förstås en och annan alopetiker som hoppfullt undrat hur jag bar mig åt för att få håret tillbaka, och det kan jag ju inte ge något bra svar på. Men jag kan rekommendera följande till alla som hamnar i den jobbiga situationen:

- Sörj ditt hår. Det är inte fånigt eller fåfängt. Var ledsen precis så länge som det behövs. Jag gick till en psykolog när jag var som mest sorgsen, det var väldigt bra. 

- Ta kontroll över andra saker, sådant som ger dig en energiboost. Jag gjorde till exempel en rejäl garderobsrensning och skaffade nya kläder som passade min nya skalliga stil. Lite coola androgyna grejer kändes rätt, tyckte jag. 

- Gör vad du kan för att bygga upp självförtroendet igen, för det får sig minsann en törn. Jag har alltid tyckt att skalliga kvinnor kan vara hur snygga som helst, men hade väldigt svårt för att acceptera min egen spegelbild. Men att så långt pengarna räckte testa peruker, pigmentering, olika huvudbonader och smink piggade upp mig. Jag såg ens lite ut som mig själv igen, tyckte jag. 

Okej, nu låter det som om jag skulle försöka säga typ "om du inte funderar på hårlösheten så växer nog håret ut igen". Lika hemskt som att säga "bara ni inte grubblar för mycket blir ni nog med barn snart" till ett par som varit ofrivilligt barnlösa i flera år. Självklart är det inte så enkelt. Men det är aldrig bortkastat att kämpa för att må bättre. 

Om jag hade förblivit skallig tror jag att jag vid det här laget skulle ha skippat peruken och en skallig kvinna, helt enkelt. När jag ser på bilder av min själv utan hår tycker jag det ser rätt häftigt ut. Och jo, det kan ju hända att jag hamnar där igen, alopecia går ju inte om. Men om mitt hår ramlar av igen vet jag ju i alla fall vad jag ska göra den här gången. 

Jag hoppas att det skulle finnas mera forskning kring alopecia, för det är en tung sjukdom fast den drabbar det yttre snarare än det inre. Varför drabbas en del? Det kan ju inte alltid vara stressrelaterat, till exempel kan ju helnöjda och stabila barn plötsligt tappa håret fast de inte stressat alls. Men det verkar gå väldigt långsamt på forskningsfronten. 

Men i väntan på det är jag glad att det börjar finnas gott om fotomodeller och artister som stolt visar upp sina kala hjässor. Det tror jag är superviktigt just för de barn som drabbas och känner sig udda bland sina hårfagra kompisar. 

Jösses vilken uppsats det blev. Men en massa kramar och anfäkta anamma till alla er skallisar där ute! Den styrka som byggs upp på insidan då man blir skallig på utsidan skulle många betala dyrt för. 


Saker som är roligare än att fundera på samarbetsförhandlingar

- Baka muffins med banan och durramjöl och iaktta familjens miner då de provsmakar (tror jag lika gärna kunde ha matat i dem varsin slev tabasco).

- Köpa en överprissatt juice med grönkål och gurka och leka trendig, nyttig och likgiltig när jag stegar över Narinken.

- Gå till barnens skola på utvecklingssamtal och råka höra när en 10-årig pingla säger "Alltså din mamma har faktsikt snygg klädstil" till T. Det lever jag på länge. Hoppas hon inte var ironisk.

- Läsa vitserna i Kampratposten (Har du ett hål i strumpan? Nää. Hur fick du då in foten???)

- Allt.

Frågestund!

Ursäkta en åldrande bloggstofil, är det helt passé att ordna frågestunder i bloggar?



Hoppas inte. För jag har äntligen byggt upp tillräckligt med mod för att be er att i kommentarsfältet ställa frågor som jag sedan besvarar. Har alltid tyckt att det skulle innebära pinsamhetsdöden om inte en enda fråga kom in. Att mitt anseende för evigt skulle vara ödelagt, mitt självförtroende i spillror. Vem tror hon att hon är? En storbloggare eller någåt, hå hååå".

Trams. Om ni inte ställer frågor får jag väl intervjua mig själv. Men roligare är det om ni gör det.

Och frågorna får förstås gälla vad som helst. Att skriva böcker, Eurovision, mediejobb, alopecia, cocktails eller någonting helt annat. Jag är medelbegåvad inom många områden och underhållande usel på resten.

Sätt igång!