Därför bojkottar jag Sofia

Nej, inte hon med duvorna i Körsbärsdalen, utan den senaste Disney-prinsessan, Sofia the first. Här har vi henne:

Det är alltså fråga om en animerad tv-serie, den första säsongen sändes på Disney Channel för något år sedan och nästa är på väg. I finländsk tv (frånsett finländska Disney Channel) har programmet inte visats ännu, men på BR Toys är redan hyllorna fulla med Sofia-krafs så det är väl bara en tidsfråga.

Disneyprinsessorna har utvecklats i en positiv riktning de senaste åren, tycker jag. Man har kommit ganska långt från den pipande Snövit och hennes sju sambor och handlingsförlamade Törnrosa med sin multifärgade outfit. Rapunzel var ju till exempel ganska driftig när hon väl kom ner från sitt torn, hjälten i sagan fick mera försöka haka på än stjäla showen. Och i Grodprinsessan var prinsen helfjantig och fick genomgå en ordentlig metamorfos (jag syftar på den mentala biten, inte att han blev groda) innan han dög åt den ambitiösa wannabe-stjärnkocken Tiana.

På Disney sitter man säkerligen nu och gratulerar sig själva för att man ha kommit på prinsessan Sofia. Hon lever i en modern familjekonstallation och blir prinsessa för att hennes mamma gifter sig med en kung. Hallå, alla små sessor med frånskilda föräldrar, en hjältinna för er! Dessutom man lanserat Sofia som den första latina-Disneyprinsessan, men det påstående har väckt debatt eftersom hon inte ser speciellt latinamerikansk ut. Men uppenbart riktar man här in sig på den stora latinamerikanska målgruppen som fått nöja sig med allt från kinesiska till romska Disneyhjältinnor utan att ha sin egen.

Sofia bekymrar sig mycket för att inte hålla måttet som prinsessa, hon är ju gubevars en alldeles vanlig flicka. Det hela blir inte bättre av att styvsyskonen är snorkiga. Okej, bra bra, det här kan ju säkert också många relatera till. Jobbigt att hamna i en livssituation där man inte känner sig bekväm.

Men ingen fara (nu börjar skenheligheterna), med hjälp av Flora, Fina och Magdalena (Törnrosas mentorkvinnor, ni vet) och special guest stars som Belle och Askungen lär sig lilla Sofia att en sann prinsessa inte behöver vara elegant och sofistikerad. Det viktiga är att man är lojal, snäll, generös och hela vägen igenom god.

Men snälla Disney.

Här hade ni ett gyllene tillfälle att skapa en rollmodell för en hel värld av småflickor och detta var vad ni hittade på. Behöver vi verkligen ännu en "det gäller att vara söt både inuti och utanpå"-hjältinna? Är inte hon ganska daterad?

Det som gör mig argast av allt är dock Sofias midja. Nu har vi tittat på Jasmins navel, Rapunzels dirndl och Ariels snäckskal i tiotals år. Men de skulle ändå vara vuxna kvinnor, den här gången ska prinsessan föreställa ett barn. Kunde hon inte så få en normal barnmage??? Jag kunde leva med hennes enorma huvud och jätteögon om hon hade sluppit getingmidjan. Ja, en näsa som syns i profil hade också varit hyggligt.

Att de tonåriga och fullvuxna Disneyprinsessorna varit onaturligt smala ända sedan 1930-talet är ju idioti, men att man inte fattar att vända trenden när man skapar en prinsessa som de mycket unga tittarna direkt ska kunna relatera till är fatalt.

Nej, prinsessan Sofia får portförbud hos oss. Inga youtubeklipp, dockor, suddisar med denna figur. Jag biter mig hellre fast i 70-talet med en sunt småtrind Tjorven och stortandad Pippi. Annie som knytnävsslåss med buspojkarna och karatesparkar omkull stackars Daddy Warbucks får också vara med. Och Disney som helhet behöver inte bannlysas, till exempel Lilo (hon som är kompis med Stitch) ser ut som en vanlig liten tjej.

Må så vara att min lilla bojkott antagligen bekymrar Disney ungefär lika mycket som en prutilutt i Gobiöknen. Jag blir bara så purken på att ett bolag som skulle ha resurserna att sprida en lite annan kvinnlig förebild än den sockersöta, smala och snälla ballar ur. Igen.