Mina tankar inför kvällen

Skrev en artikel igen.


Som Liberace på Mars - missa inte dessa i semi 2

I kväll är det upp till bevis för Krista Siegfrids och Team DingDong. Vilka andra bidrag lönar det sig att spana in?

Missa inte

PeR: Here we go
Lettland

Killarna i PeR är förvisso inga musikaliska underbarn, men de gör precis det man ska göra för att kvällen ska få en rivstart: rappar, beatboxar, glittrar, visar upp bar hud, kräver att publiken sjunger med, stagedivar och far omkring med en energi som får Jedward att te sig som yogainstruktörer.

Farid Mammadov: Hold me
Azerbajdzjan

Senast vi såg en glasbox på eurovisionsscenen innehöll den en aggressivt sprattlande Eric Saade. Nu innehåller boxen en akrobat som speglar sångarens rörelser i ett virrvar av rosenblad. Lite svårförklarat, men mycket skickligt och snyggt.
Cezar: It's my life
Rumänien

Kontratenoren Cezar är fullt medveten om att hans operadunkadunka inte tilltalar alla. Men istället för att retirera och tona ner sig breder han nu på till max, med knallröda nakna dansare, hissfunktion, blodröd dekor och en outfit som skulle närmast kan beskrivas som Liberace på Mars. Underbart!

Inte som på Strömsö

Esma & Lozano: Pred da se razdeni
Makedonien

Tanken var god. Esma är en världsartist och en superstjärna speciellt bland romer världen över. Lozano har Makedoniens bästa sångröst. Det här blir väl kanon? Nej, det blir det inte. Man har förstått att sätta Esma i fokus i numret och när hon svävar in i sin knallröda klänning rör hon sig så mjukt att man misstänker att en skateboard döljer sig under fållen. Men sen går allt åt pipan. Medieuppbådet och alla repetitioner har satt sina spår på snart 70-åriga Esmas sångröst, i de högre tonerna påminner sången lite om ett gammalt modem. Lozanos roll i sammanhanget blir det lite generade barnbarnets. Vi får hoppas att Esma fått ta en präktig grogg och en skön sovmorgon så rösten kommit tillbaka, för detta färgsprakande etnonummer skulle göra sig bra i finalen.

Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov
Samo Shampioni

Hej igen, Elitsa och Stoya, vi minns er väl från Helsingfors! Konceptet och frisyrerna är de samma, gäll sång och mästerligt trumspel. Intressant i sig, men inget nytt. Med sig på scenen har duon också en hiphoppare som först går omkring i nittio graders vinkel och tutar i en säckpipa och senare jagar sångerskan i tävlingens mest skräckinjagande hatt. Körsångerskorna i de vackra bulgariska nationaldräkterna drog nitlotten, de får stå prickstilla under hela numret. Ge nu ens tjejerna varsin tamburin!

Takasa: You and me
Schweiz

Aaaa aaa aaaaa... Schweiz har åstadkommit en refräng som tvingar en att sjunga med. På scenen har de bastrumma, trombon och Eurovisionens hittills äldsta deltagare, 95-åriga Emil Ramsauer. Han är helt klart numrets stjärna, de övriga bandmedlemmarna känns inställsamma och skenheliga. Emil må se lite gaggig ut på scenen men det är skådespeleri. Vid hotellfrukosten är han snabbast och alertast på sträckan mellan marmeladpyts och croissantkorg.

Semifinalen sänds med svenskt referat i TV2 och Radio Vega samt på Arenan med start kl 22.