Nu börjar det räcka

Krista Siegfrids är begåvad, snygg, ung, energisk, självsäker och för det mesta på till synes strålande humör.

Jag betvivlar dock att hon är gjord av teflon.

I lördags vann hon UMK och det är jag så glad för. Hon har hävdat att detta var en dröm som gick i uppfyllelse, jag jublar för att det blir så kul att skicka ett riktigt dunderochbrak-shownummer till Eurovisionen i år. De som alltid i mitt facebookflöde ska proklamera att de är helt ointresserade av ESC kan ju titta på Netflix. De som hejade på någon annan får väl get over it.

Vi kunde väl alla vara glada?

Nej. Nu börjar det på allvar. Häxbrygds analys av Marry me var bara början (här vill jag på inga villkor kritisera Linnea, som skrev sin uppriktiga åsikt i helt sakliga ordalag och knappast kunde ana vilken kalabalik det skulle bli). Nu skrivs HS-artiklar, ordnas Tv-debatter och i Hbl får nån svensk förståsigpåare stämpla Marry me som plump bottennotering.

Samtidigt är vi väldigt upprörda över näthat. Tänka sig att folk hotar varandra med våldtäkt och andra vidrigheter på nätet. Vad är det för folk, hur ska vi ingripa?

Visst är näthat fasansfullt. Men jag tycker också det är ganska skit att ett helt mediemaskineri går in för att aktivt sabotera en ung kvinnlig artists segerfest.

Krista Siegfrids är inte den första artisten i världen som har en hitlåt med halvtramsig text. Hur tydlig hon än är med att Marry me går ut på humor och parodi vill somliga prompt göra henne till galjonsfigur för de naivt bakåtsträvande nya hemmafruarna. Antagligen samma gäng som tror att Underbara Clara är antifeminist.

Så enough already.

Jag hoppas att Krista inte läser detta inlägg, utan aktivt har klarat av att utestänga all fisig energi som kretsar kring henne just nu och fortsättningsvis befinner sig i segerrus.

(Ja just det, i journalistkretsar är det just nu mycket viktigt att redogöra för sin koppling till Krista. Annars kanske man är jävig och då ska man inte tas på allvar. Så: visst känner jag Krista Siegfrids. Jag har arbetat som musikredaktör, hon är artist. Om vi ses hojtar vi en stund, eftersom vi båda tenderar gå på rätt höga varv. Men vi smyger oss inte undan och flätar varandras hår.)