Pinsamt, Eva, piiinsamt

Häromdagen traskade jag genom järnvägsstationen på väg mot metron. Började fundera på London. Oh, så trevligt det var i London ändå. Artiga människor, pyntat överallt, cheesyga jullåtar... fick liksom lite längtan tillbaka.

Då bumpade jag ihop med en man, och eftersom jag var inne mitt anglofila resonemang drog jag i förvirringen till med ett "So sorry". Så tittade jag upp på mannen och insåg att han var både svart och irriterad. "Anteeksi" snäste han på finska.

Ja ni hajar. Han antog väl att jag var en lantlolla som tror att man måste prata utrikiska med alla som är mörkare i hyn än en marsipangris.

Jag hade ju kunnat kuta efter honom och förklarat att jag minsann är både berest och kultiverad, men jag har på känn att situationen inte hade blivit mindre pinsam av en dylik manöver.