När storbloggare blir elaka

I tiderna var jag ett stort Katrin Zytomierska-fan. Jag tyckte hon var rolig, självironisk, befriande bullrig och vitsigt småelak. Den lilla elakheten riktades ofta uppåt, mot dem som redan var hyllade och framgångsrika och som man kunde tillåta sig att vara lite avundsjukt bitsk mot.

Sen hände nånting. Katrin upptäckte LCHF-dieten. Och numera verkar hennes blogg huvudsakligen gå ut på att idiotförklara alla överviktiga. Läser bloggen i fråga mycket sporadiskt numera, men det här stack mig i ögat.

"Det som är negativt är alla överviktiga brudar som väger närmare hundra pannor och som sen bantar ner sig till 70 och så var det bra så. Varför?! Varför slutar man att träna och äta rätt bara för att man ser ut som en människa och inte som en best? Varför kör man inte på och bantar ner sig till att väga 55 kilo och vara snygg när man ändå insett vikten av att se ut som folk?" (http://www.finest.se/katrin

Jag tänker faktiskt inte ens kommentera det där ytterligare.

För några år sedan upptäckte jag Olga Rönnbergs träningsblogg och fastnade direkt. Olga varvade konkreta tips med nyttig information (för hon kan ju verkligen sitt ämne) och sympatiska anekdoter från sin vardag. Planka istället för att göra situps, glöm inte proteinet, snart är det fredag och då unnar vi oss nånting smarrigt tjejer, håll ut, etc. Inspirerande och trevligt.

Men nu har plötsligt Olga blivit aggressiv och frän. Så här skrev hon på facebook för några dagar sedan

"Hjälp mig att förstå logiken.Jag läser vad ni tränar, både genom era kommentarer här och i meddelanden till mig. Jag blir förvånad över hur många kör så mycket Cardio i olika former och knappt någon styrka. Jag har tjatat så mycket om att inget annat i världen kommer göra er starkare och ok, snyggare än styrketräning. INGET annat formar om kroppen som styrketräning gör. Ändå är det dans, step up, spinning, löpning, Zumba , repeat. What's up? Vad är problemet?"

Gör som jag säger, idioter, eller sluta gnälla.

Det som varken Zytomierska eller Rönnberg skriver ut i klartext är ju att det har gått ekonomiska intressen i deras fitness-propaganda. Båda har gett ut böcker där man kan ta del av deras evangelium. Zytomierska har öppnat butiker som säljer LCHF-produkter, Rönnberg är modell för Stadium och domare i Biggest Loser mm. Det är antagligen därför de nu känner pressen att spetsa till sitt personliga budskap. Och vackert så, jag skulle gärna unna dessa inspirerande kvinnor all framgång och massvis med fyrk.

Om de kunde låta bli att bli nastyga på kuppen!

Båda Zytomierska och Rönnberg har ju lyckats göra ett yrke av sin livsstil, det är kanske inte riktigt realistiskt att en närvårdare som jobbar i skift eller en projektedare med kalendern fullspäckad av möten ska kunna schemalägga sitt ätande och sin träning exakt enligt fitnessprästinnornas order. Och därför ska närvårdaren och projektledaren känna sig misslyckade. Vad är problemet? Styrketräna! Ät fett! Fetton! Zumba my ass. 

Jag tror många kvinnor i dag är rätt duktiga på att ge sig själva dåligt samvete över jobb, träning, familj och hela faderullan. På den punkten behöver vi knappast hjälp av utomstående rytande muskelkvinnor.

Nope, jag tänker inte ödsla tid på att läsa bloggar som gör mig illa till mods.