Nämen kom igen Husis!

Oukej. Här har man argumenterat hejvillt för att bilden av den stereotypa finlandssvensken inte stämmer. Att det förvisso finns segelbåtsägande, kräftsugande, snapsvisesjungande, stormrika finlandssvenskar men att dessa inte riktigt funkar som galjonsfigurer för hela populationen. Att det finns jäkligt många som inte är privilegierade och slirar runt på räkmackor via fancyga utbildningar pangtjong in i pappas firma. Att de flesta finlandssvenskar knogar på, precis som de flesta andra i detta land.

Och så läser man söndagshusis, innehållande en rad julklappstips "för dig med tunn plånbok". Vad kan man få för 50 euro, undrar man och så finns det bilder på en massa trevliga grejsimojs i marginalen. I min enfald trodde ju jag att journalisten gett sig ut på loppisrunda och köpt alla dessa grejer för 50 euro, men så var det ju inte. Det här var enligt Hbl förmånliga julklappar för 50 euro styck, alla införskaffade på Annegatan. Som hittat! Till exempel en blomsterkvast för 50 pengar, billigt och bra (tror inte ens min brudbukett kostade så mycket och den var den dyraste grönsak jag ämnar investera i så länge jag befinner mig på utsidan av likkistan).

Min plånbok är varken nämnvärt tunn eller nämnvärt tjock. Men 50 euro för en julklapp uppfattar jag som skitmycket! En sådan här artikel måste ju kännas som ett hån för mången ensamförsörjare, pensionär, vårdledig, studerande, arbetslös. Fine att publicera artiklar med tips på trevliga julklappar, men att försöka nischa denna artikel som nån sorts lågbudjettips är bara genant.

Maria T bloggade också klokt om ämnet, här.

(Hittar inte artikeln på nätet, annars skulle jag förstås länka)